Nieuws

IBM belooft supercomputers mooie toekomst

Onderzoekers van IBM hebben een optische module in een CMOS-chip geïntegreerd. Hierdoor kunnen supercomputers duizend keer sneller rekenen.

De nieuwe technologie, CMOS Integrated Silicon Nanophotonics genaamd, combineert het elektrische circuit en optische modules op één stuk silicium. Elektrische signalen op transistorniveau kunnen omgezet worden in lichtpulsen, waardoor chips razendsnel kunnen communiceren.

"Dit is een doorbraak voor de ontwikkeling van supercomputers", vertelt IBM-onderzoeker Will Green aan EETimes. De snelste supercomputers halen momenteel ongeveer tweeduizend biljoen berekeningen, of 2 teraflops, per seconde.

[related_article id=”152275″]

Exaflop-systemen
Green gelooft dat in 2020 exaflops (een miljoen biljoen berekeningen) haalbaar zijn. De chips met geïntegreerde lichtmodules kunnen op een standaard productielijn gefabriceerd worden en vereisen geen extra gereedschap.

IBM illustreerde de doorbraak aan de hand van een prototype dat volgens het 130nm-procedé voor CMOS-chips werd gebakken. Op termijn kunnen de verschillende onderdelen zelfs kleiner dan 100 nanometer zijn, beweert Green.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business