Nieuws

België, het land van verdoken IT-helden

België is het land van frieten, bier, pralines en… van informatici die er eigenlijk geen zijn. “In ons land zijn er duizenden mensen aan de slag met IT zonder dat IT op hun naamkaartje staat”, vertelt Jonas Daenens van Combell, dat recent de ‘IT-Helden’ in de bloemetjes zette.

“Ik ben dertien jaar geleden als helikopterpiloot begonnen en heb dat altijd gecombineerd met mijn werkzaamheden als informaticus. Bij het begin waren we met 14 personeelsleden, vandaag met 190. Maar ik combineer mijn job als piloot nog altijd met die van IT-manager”, vertelt Simon Willockx, de winnaar van de recente wedstrijd rond Helden van IT.

Bij zijn werkgever Noordzee Helikopters Vlaanderen neemt Willockx de hele IT- en telefonie-infrastructuur voor zijn rekening. “Ik zou eigenlijk niet kunnen kiezen tussen die twee taken. Maar in feite vind ik mijn job als IT-verantwoordelijke zelfs boeiender dan die van piloot. In informatica moet je constant oplossingen zoeken voor de meest uiteenlopende problemen. Dat maakt het erg uitdagend.”

Kmo-fenomeen
Willockx is een van de duizenden IT’ers in ons land die hun dagelijkse job combineren met een taak rond IT-ondersteuning. Dat is eigenlijk een typisch Belgisch fenomeen, gedreven door de vele kmo’s die ons land telt.

“Het prototype van een IT-verantwoordelijke in een Belgische kmo is meestal iemand die in de praktijk een andere hoofdtaak heeft”, stelt Jonas Daenens van Combell, dat de eerste Helden in IT-wedstrijd organiseerde.

“We wilden hiermee de vele stille krachten die in een bedrijf instaan voor IT in de bloemetjes zetten. Die mensen krijgen tijdens hun job vaak de boodschap dat er iets – van printer tot pc – niet werkt. Nu was het eens tijd voor een schouderklopje”, stelt hij. “In België zijn er duizenden mensen bezig met IT zonder dat IT op hun naamkaartje staat. Terwijl ze in hun bedrijf wel een cruciale job hebben.”

Uiteindelijk werd piloot Simon Willockx dus gekozen uit vijfhonderd andere IT-helden die meestal door hun collega’s waren aangedragen. En onder dat aantal, en dat is een andere vaststelling, ging het meestal om mensen die zichzelf in IT hebben weten te onderleggen. “Ik heb elektronica gestudeerd”, vertelt Willockx. “De meeste domeinen in IT heb ik op eigen houtje onder de knie gekregen.”

Of hoe een held in IT in veel gevallen ook een selfmade IT’er is.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business