Nieuws

Europa strenger voor gif in elektronica

Het Europees Parlement heeft de ban van giftige stoffen uitgebreid naar meer elektrische en elektronische toestellen, zoals medische apparaten.

Deze week is in het parlement een voorstel behandeld om de regels rond giftige stoffen aan te passen, de richtlijn Restriction of Hazardous Substances (RoHS). De strengere regels zijn goedgekeurd met 640 voorstemmen, drie tegenstemmen en twaalf onthoudingen.

Op dit ogenblik dekt RoHS een lange lijst producten, waaronder IT en telecommunicatiemateriaal, huishoudtoestellen en consumentenelektronica zoals televisietoestellen.

In de vernieuwde richtlijn vallen alle elektronica onder de strenge milieubeperkingen, tenzij ze expliciet vrijgesteld worden. Fotovoltaïsche zonnecellen en militair materiaal zijn dergelijke uitzonderingen.

Nog acht jaar
Met het Europese initiatief komt de RoHS-richtllijn dichter bij andere wetgeving rond chemische stoffen te liggen, zoals Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals (Reach).

“De stemming van vandaag [woensdag 24 november] zal leiden tot een sterkere wet die coherent is met andere stukken wetgeving en die makkelijker is om uit te voeren en te handhaven”, zei milieucommissaris Janez Potocnik in een mededeling. “Het opnemen van medische toestellen en monitorinstrumenten zal leiden tot milieuverbeteringen.”

Elektronicabouwers hebben acht jaar om de maatregelen uit te voeren, nadat ze goedgekeurd zijn.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business