Nieuws

Aantal besmette websites verdubbeld

Meer dan 1,2 miljoen websites werden afgelopen kwartaal besmet met malware. Dat is een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Uit het kwartaalrapport van Dasient, een producent van beveiligingssoftware voor webmasters, blijkt dat steeds meer grote websites ongewild malware aanbieden in de vorm van (automatische) downloads of reclame voor malafide software.

Websites overheid populair
Naast sociale media vallen websites van overheden steeds meer in de smaak bij criminelen. Waar ze het vorig jaar gemunt hadden op kleine tot middelgrote overheidssites, richten ze nu hun pijlen op de drukker bezochte e-governmentsites.

Zo werd een maand geleden de website van het Amerikaanse National Institute of Health, die maandelijks 9.500.000 bezoekers telt, geïnfecteerd. In mei van dit jaar waren drie websites van het Amerikaanse ministerie van Financiën het haasje.

Herinfectie
Websites die het doelwit zijn geworden van criminelen worden ook vaak opnieuw geïnfecteerd. Ongeveer 40% wordt andermaal slachtoffer. Koploper is de website van de staat Alabama, die sinds zijn ontstaan 37 keer besmet raakte. In juli 2009 werd het uitgebuite lek pas gedicht, en er zijn daarna geen nieuwe infecties voorgekomen.

Dagelijks worden er ongeveer 1,5 miljoen advertenties voor malware en nep-antivirussoftware voorgeschoteld aan internetgebruikers. Volgens Dasient zijn websites tegenwoordig het populairste platform voor criminelen om hun malware te verspreiden.

Sociale netwerken
Voor het komende jaar verwacht de beveiligingsspecialist een stijging van het aantal aanvalspogingen op sociaalnetwerksites. Dat gebeurt in de vorm van spamberichten met links naar besmette websites, nep-beveiligingssoftware en zogenaamde drive-by-downloads, waarbij zonder toestemming van de gebruiker automatisch een besmet bestand wordt gedownload.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business