Nieuws

Wifi doet bomen bloeden

Volgens een Nederlands onderzoek van de Technische Universiteit Delft, onderzoeksinstituut TNO, de gemeente Alphen aan den Rijn en de Wageningen Universiteit vertonen bomen en planten die in de buurt staan van wifi-accesspoints afwijkingen in de groei, misvormingen en bloedingen.

Vijf jaar geleden merkten ambtenaren in Alphen aan den Rijn onverklaarbare afwijkingen op aan de bomen in de dorpskern. Ze vertoonden gezwellen in de schors die niet veroorzaakt konden zijn door een virus of bacterie.

Hele westerse wereld aangetast
Sinds die eerste vaststelling groeide het aantal meldingen. In Nederland zou maar liefst zeventig procent van de bomen in stedelijk gebied soortgelijke afwijkingen vertonen, en het fenomeen zou in de hele westerse wereld aanwezig zijn. Bomen uit beboste gebieden blijven gevrijwaard.

Uit het onderzoek kwamen twee mogelijke daders naar voren. Ultrafijn stof is één verdachte. Maar uit een proefopstelling bleek dat planten die zich in het elektromagnetisch veld van wifi-accesspoints bevinden afwijkingen vertonen die ook in het wild worden waargenomen.

Proefopstelling
De onderzoekers stelden in een klimaatruimte gedurende drie maanden twintig essen en een aantal planten bloot aan zes accesspoints met frequenties tussen 2.412 en 2.472 MHz en een vermogen van 100 mW EIRP.

De accesspoints werden op vaste afstanden tussen 50 en 300 cm van de planten geplaatst. In een reactie aan Webwereld onthult de Wageningen Universiteit enkele conclusies van het vooralsnog onuitgegeven rapport.

Bladeren sterven af
Bladeren van de essen die het dichtst bij de stralingsbron stonden, vertoonden aan het einde van de proef een loodachtige glans. Die wordt veroorzaakt door het afsterven van de buitenste bladlaag. Delen van het blad kunnen hierdoor afsterven.

Uit proeven met maïsgewassen blijkt dat draadloos internet een negatieve invloed heeft op de groei van de kolven.

TNO ontkent
De Wageningen Universiteit geeft aan verdere experimenten te willen ondernemen om na te gaan of de resultaten van het onderzoek betrouwbaar zijn en wat de gevolgen zijn op lange termijn.

TNO, de Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek, distantieert zich in een persbericht van de conclusies van de Wageningen Universiteit.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business