Chips met duizend kernen zijn goed haalbaar, zo blijkt uit onderzoek van Intel. Een 48-coreprocessor toont alvast de weg. De architectuur van de 48-kernenchip van Intel in de Single Chip Cloud Computer is schaalbaar naar goeddunken, volgens onderzoeker Timothy Mattson van Intel. “Dit is een architectuur die in principe kan schalen tot duizend kernen. Ik […]

Advertentie

Chips met duizend kernen zijn goed haalbaar, zo blijkt uit onderzoek van Intel. Een 48-coreprocessor toont alvast de weg.

De architectuur van de 48-kernenchip van Intel in de Single Chip Cloud Computer is schaalbaar naar goeddunken, volgens onderzoeker Timothy Mattson van Intel. “Dit is een architectuur die in principe kan schalen tot duizend kernen. Ik kan er gewoon kernen aan blijven toevoegen.”

Vanaf duizend kernen zouden de limieten van de schaalbaarheid bereikt zijn. Op dat ogenblik wordt de diameter van de kluwen verbindingen in de chip te groot. Het netwerk tussen de kernen zou zo omvangrijk worden dat de efficiëntie van de chip eronder gaat lijden.

Mattson deed zijn uitleg op de conferentie Supercomputer 2010, die in New Orleans plaatsvindt. Het waren de media van IDG die de opmerkelijke quote optekenden.