Nieuws

Smartphone geeft burgers macht

Vanmorgen toonde mijn zoontje een pas verschenen graffititag op de schoolmuur. Kunstig misschien volgens de auteur, maar niet voor de buurtbewoners en schoolgangers.

Een snelle oplossing voor het probleem proberen ze uit in Portland, Oregon. Daar neem je met de smartphone een geolokaliseerbare foto van de graffiti, je voegt er een korte beschrijving bij en je zendt de foto naar de stadsdiensten.

Via een intern systeem kun je zelfs de opvolgingsstatus van de graffitiverwijdering volgen. Ondertussen blijkt deze ‘civic app’ van de stad Portland zo’n groot succes dat de roep om bijkomende middelen voor de onderhoudsdiensten luider dan ooit klinkt.

Losse tegels
Eenzelfde applicatie bestaat ondertussen ook al in Eindhoven en andere Nederlandse gemeentes. Een kapotte lantaarnpaal, een slecht wegdek, losliggende tegels? Het project Buitenbeter.nl heeft in een aantal weken tijd een honderdtal meldingen opgeleverd, waarvan de helft direct werd afgehandeld.

De gemeente krijgt de precieze locatie door en kan snel optreden. En hoe zit het bij ons? In Vlaanderen is er momenteel een concepttest die Verbeterjebuurt.be heet. Maar jammer genoeg blijft het bij tests, omdat de nodige integratie met gemeentes nog achterwege blijft. Hopelijk komt hier snel verandering in.

Twee richtingen
Zogenaamde ‘civic apps’ zijn overigens geen eenrichtingsverkeer van burger naar overheid. Ook de overheid zet al enkele voorzichtige stapjes vooruit. De vervoersmaatschappijen nemen het voortouw. De MIVB in Brussel biedt een dienst aan waarbij het mogelijk is om bussen in realtime te volgen. Bij De Lijn is het betalen met gsm nu al een groot succes. En bij Villo in Brussel, de fietsverhuurdienst, kun je via jouw smartphone op voorhand de beschikbaarheid van fietsplaatsen controleren.

Zijn we klaar om allemaal Mburgers te worden? Jazeker; op een moment dat de gsm-markt wat slabakt, is de verkoop van smartphones met meer dan 86% procent gestegen in een jaar en zelfs met 115% over de laatste zeven maanden. De toekomst is duidelijk aan de smartphones en de burger zal er gebruik van maken. Ook al zijn het momenteel nog de spelapplicaties die het meeste worden gebruikt, het lijdt geen twijfel dat in een volgend stadium ‘civic apps’ erg populair gaan worden.

De overheden zouden dan ook moeten investeren in mobiele ontwikkelingen zoals een eigen mobiele site, want de Mburger is gearriveerd en zal nog vaak van zich laten horen.

Op donderdag 25 november houdt het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen zijn jaarlijkse trefdag over onder meer geolokalisatie. Tanguy De Lestré is er een van de sprekers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business