Nieuws

Internet Explorer 9 bèta

Internet Explorer is terug. En hoe! Dicht op de hielen van IE8 laat de eerste bèta van Internet Explorer 9 een heel ander gezicht zien, met een nieuwe interface, radicale snelheidsverbeteringen en GPU-acceleratie.

Microsoft heeft IE9 omwikkeld met de slagzin ‘schoonheid van het web’. Wie een proefritje maakt met de nieuwe browser ziet meteen wat dat betekent. De warrige interface heeft plaatsgemaakt voor een schil die minimalistischer is dan Google Chrome.

Veel schermruimte
De adresbalk en navigatieknoppen zitten naast de tabbladen, wat IE9 tot browser met de meeste schermruimte maakt. Een erg fijne aanpak voor eigenaren van breedbeeldmonitoren, maar met veel tabs is het al snel volle bak. Ook een voortgangsbalk is verdwenen, wat je soms in het ongewisse laat of een site wel geladen is.

De functies zijn sterk gebundeld, al merken we nog steeds verouderde menu’s op onder de oppervlakte. Een gecombineerde zoek- en adresbalk en een slimme startpagina met laatst bezochte pagina’s brengen IE9 meer bij de tijd.

Het tweede wat opvalt aan IE9, is zijn vernieuwde notificatiesysteem. Geen irritante pop-ups, maar alle meldingen bijeen in een discrete balk onder aan de pagina. Dit geeft de browser een veel rustiger aanzicht. Een nieuw Smartscreenfilter in de fijne gloednieuwe downloadbeheerder zorgt dat je niet meer bij elke download wordt bestookt met waarschuwingen.

Integratie met Windows 7
IE9 benut de integratie met Windows 7 optimaal, met de handige functie Pinned Sites als hoogtepunt. Je kunt veelgebruikte sites rechtstreeks naar de taakbalk slepen, waardoor ze zich meer als applicatie gedragen. Je krijgt bovendien via de Jumplist snelle toegang tot veelgebruikte onderdelen en nieuwe meldingen direct te zien in het pictogram.

Microsoft heeft niet alleen een verkleedpartij van IE gemaakt, ook onder de motorkap is flink gesleuteld. Dat vertaalt zich in extreem rap starten en snel ladende pagina’s. De betere prestaties zijn het resultaat van de nieuwe Javascriptmotor Chakra, die IE9 vlak achter Chrome 6 bèta en Opera 10.60 in de SunSpider Javascript-benchmark brengt.

Ook heeft Microsoft GPU-acceleratie toegevoegd, zodat je grafische kaart het verwerken van topzware webapplicaties voor zijn rekening kan nemen. Voorlopig weet alleen Firefox 4 bèta IE9 op dat gebied bij te houden.

Moderne webstandaarden waren altijd tegen het zere been van Microsoft, maar daar is in IE9 een einde aan gemaakt. HTML 5, CSS3, Canvas en SVG zijn allemaal geïntegreerd, al loopt de HTML 5-ondersteuning nog wat achter vergeleken met andere browsers. Microsoft kondigt grote plannen aan op dat vlak, dus lijkt het ons wat vroeg om conclusies te trekken.

Wie nog Windows XP gebruikt, valt buiten de boot, net als Linux- en Mac-gebruikers. IE9 is alleen voor Windows 7 en Vista, met installatie voor 32- en 64-bitsystemen. Het is begrijpelijk dat Microsoft heeft besloten een XP-versie van IE9 achterwege te laten, maar het benadeelt zo wel veel eigen gebruikers.

We zijn ingenomen met IE9, maar de definitieve versie lijkt nog veraf. Dat geeft sneller updatende browsers als Firefox en Chrome ruim voldoende tijd om zieltjes te winnen.

Microsoft Windows Internet Explorer 9 bèta 1
Prijs: gratis (november 2010)

PRO: meer schermruimte; radicale snelheidsverbetering; nieuwe downloadbeheerder met SmartFilter; integratie met Windows 7.
CONTRA: browsen lastiger met veel tabbladen; geen ondersteuning voor WebM-videoformaat; HTML 5-ondersteuning nog ondermaats; voortgangsbalk ontbreekt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business