Eind vorig jaar bespraken we Moblin 2.0, Intels Linuxdistributie voor minilaptops. In de tussentijd is er heel wat gebeurd: in februari kondigden Intel en Nokia aan dat ze hun krachten zouden bundelen. Als gevolg hiervan vloeiden Moblin voor netbooks en Maemo voor smartphones samen tot MeeGo. Daarvan is nu versie 1.0 voor netbooks uit, en […]

Eind vorig jaar bespraken we Moblin 2.0, Intels Linuxdistributie voor minilaptops. In de tussentijd is er heel wat gebeurd: in februari kondigden Intel en Nokia aan dat ze hun krachten zouden bundelen.

Als gevolg hiervan vloeiden Moblin voor netbooks en Maemo voor smartphones samen tot MeeGo. Daarvan is nu versie 1.0 voor netbooks uit, en 1.1 zal in oktober de touchscreens van tablets ondersteunen.

In Moblin 2.0 waren we wat teleurgesteld, omdat de software nogal onstabiel en onaf bleek. Daarom installeerden we met veel interesse MeeGo 1.0 op onze Acer Aspire One, dezelfde netbook als waarop we Moblin 2.0 getest hadden. Onze eerste indruk, al tijdens de installatie, was heel goed: de Linuxdistributie ziet er nu veel gelikter uit. De gebruikersinterface is bijna één op één overgenomen van Moblin, maar dan met meer afwerking.

Interface
De interface is onderverdeeld in elf tabs: Myzone, Zones, Applicaties, Status, Contacten, Internet, Media, Apparaten, Bluetooth, Netwerken en Tijd. De eerste tab Myzone toont je agenda en taken en recent geopende bestanden en websites, net als de Twitter- en Last.fm-updates en links naar favoriete programma’s.

Programma’s worden gemaximaliseerd geopend om het kleine netbookscherm zo efficiënt mogelijk te gebruiken, en je krijgt een overzicht van de geopende vensters in de tab Zones. Terwijl extra programma’s installeren in Moblin 2.0 nog via een terminalvenster moest, heeft MeeGo nu zelfs twee grafische front-ends voor deze taak: MeeGo Garage en Gnome PackageKit.

De huidige lijst van applicaties die te installeren zijn, is nog vrij beperkt (zeker in Garage), maar de bekendste openbrontoepassingen zijn er wel in te vinden.

Software
MeeGo gaat verder dan bijvoorbeeld Ubuntu Netbook Edition en pakt echt de nadelen van netbooks aan. Voor e-mails en de kalender heeft Novell een netbookspecifieke interface voor Evolution gemaakt, Evolution Express. Voor muziek heeft MeeGo het programma Banshee aan boord, waarvan ook een speciaal aangepaste interface verschijnt als je op de tab Media klikt. En als browser gebruikt de distributie Google Chrome met Adobe Flash of (voor wie enkel openbronsoftware wil) Chromium.

De integratie met de tabs is heel goed: de tab Internet toont bijvoorbeeld de pagina’s die onlangs bezocht zijn in de browser. Afspraken en taken die je in Evolution Express aanmaakt, worden in de linkerbalk van Myzone getoond.

Toch zijn er nog wat minpuntjes. De gebrekkige Nederlandse vertaling lijkt rechtstreeks uit Google Translate te komen. En Google Chrome kan niet helemaal met de fullscreenmodus van MeeGo overweg: er blijft altijd een grote titelbalk zichtbaar.

Hier en daar wordt ook informatie aan de onderkant van het kleine netbookscherm afgekapt, bijvoorbeeld in Disk Utility. Banshee blijft bij ons bovendien nogal vaak hangen. Ook de instellingen van MeeGo zijn nog wat beperkt. MeeGo 1.0 dient echter als basis voor OEM-versies die fabrikanten op hun netbooks kunnen installeren, dus de ruwe kantjes kunnen er nog uitgewerkt worden.

MeeGo Netbook User Experience 1.0
Prijs: gratis (oktober 2010)

PRO: start snel; gebruiksvriendelijk; netbookspecifieke interface voor Banshee en Evolution.
CONTRA: op veel vlakken nog onaf; beperkte instellingen; gebrekkige Nederlandse vertaling.