Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) vindt dat overheden het auteursrecht moeten handhaven. Dit zei Kroes afgelopen week op een conferentie in het Franse Avignon. De rol van derde partijen, zoals belangenbehartigers en uitgeverijen, moet beperkt worden. Hun bemiddeling kan ervoor zorgen dat er minder content beschikbaar wordt, waardoor er meer uit illegale bron geput wordt. […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) vindt dat overheden het auteursrecht moeten handhaven.

Dit zei Kroes afgelopen week op een conferentie in het Franse Avignon. De rol van derde partijen, zoals belangenbehartigers en uitgeverijen, moet beperkt worden. Hun bemiddeling kan ervoor zorgen dat er minder content beschikbaar wordt, waardoor er meer uit illegale bron geput wordt.

“Het feit dat materiaal van artiesten vaak niet toegankelijk is voor het publiek zorgt voor irritatie”, meent ze. “Het gebrek aan content zorgt voor een leegte die opgevuld wordt met illegaal materiaal.”

Om dit te vermijden en een digitaal aanbod te garanderen, wil Kroes het auteursrecht flink aanpassen. Zij vindt dat de overheid het moet handhaven, zodat de belangen van de individuele artiest belangrijker worden dan die van bedrijven.

Brein reageert
In een reactie op de media die stellen dat Kroes de tussenkomst van derde partijen wil afschaffen, stelt de Nederlandse piratenjager Brein dat dat niet het geval is. Volgens de stichting zou de eurocommissaris de handhaving van het auteursrecht ook niet enkel willen uitbesteden aan overheden.

Ondanks dat de regelgeving rond auteursrechten bij elke Europese overheid gelijktrekken allesbehalve een eenvoudige klus is, zet Kroes haar onderzoek verder. “We willen één Europa van culturen en daarom moeten we dit debat op een Europees niveau voeren”, stelt ze.