Fans van Google Documenten mogen zich in de handen wrijven: volgens commentaar in de broncode krijgt de software binnenkort ondersteuning voor externe applicaties. In de broncode lezen we meerdere nieuwe functies, zoals het printen vanuit de cloud en apparaatherkenning en -synchronisatie. De interessantste toevoeging is echter de samenwerking met externe applicaties. Afdrukken vanuit de wolk […]

Advertentie

Fans van Google Documenten mogen zich in de handen wrijven: volgens commentaar in de broncode krijgt de software binnenkort ondersteuning voor externe applicaties.

In de broncode lezen we meerdere nieuwe functies, zoals het printen vanuit de cloud en apparaatherkenning en -synchronisatie. De interessantste toevoeging is echter de samenwerking met externe applicaties.

Afdrukken vanuit de wolk
Het lijkt erop dat cloudprinting geïmplementeerd wordt in Google Chrome en Chrome OS, wat wil zeggen dat Google de optie hoogstwaarschijnlijk de komende weken lanceert. Dankzij de nieuwe printoptie kun je je documenten vanaf elk apparaat afdrukken zonder de opmaak te verliezen, wat een enorme verbetering is ten opzichte van het huidige systeem. Mensen die vaak pdf’s afdrukken, horen we nu al juichen.

Synchronisatie tussen apparaten
Aan apparaatherkenning en –synchronisatie wordt al een tijdje gesleuteld; vooral vanwege aspectratio’s is het lastig om documenten te bekijken op een kleiner scherm. Mobiele telefoons (behalve BlackBerry) hebben overigens erg veel moeite met .doc of .docx als bestandsformaat voor Worddocumenten.

Dankzij deze nieuwe toevoeging wordt het erg eenvoudig wisselen tussen je pc en een Androidtelefoon om een document te bewerken. De optie is bijvoorbeeld erg handig voor studenten die niet steeds een laptop willen meezeulen.

Externe applicaties
Ondanks bovenstaande toevoegingen wordt er toch het meest uitgekeken naar externe applicaties. Niemand weet echter zeker welke applicaties de online documentenbeheerder toevoegt, al roepen enkele stemmen dat het om fotobewerkers, presentatiehulpmiddelen, pdf-bewerkers en meer gaat.

Third party laat doorgaans veel aan de verbeelding over, maar als de geruchten kloppen neemt Google een erg grote voorsprong op de concurrentie.