Volgens industrieanalist Chetan Sharma zullen de Amerikanen eind dit jaar voor het eerst meer dan 1 exabyte (een miljard gigabyte) mobiel dataverkeer op maandbasis verbruiken. Iedere gebruiker zal gemiddeld 325 MB per maand verstouwen. In het afgelopen derde kwartaal groeide het mobiele dataverkeer in de VS met 25% in vergelijking met dezelfde periode in 2009, en […]

Advertentie

Volgens industrieanalist Chetan Sharma zullen de Amerikanen eind dit jaar voor het eerst meer dan 1 exabyte (een miljard gigabyte) mobiel dataverkeer op maandbasis verbruiken. Iedere gebruiker zal gemiddeld 325 MB per maand verstouwen.

In het afgelopen derde kwartaal groeide het mobiele dataverkeer in de VS met 25% in vergelijking met dezelfde periode in 2009, en 7% vergeleken met het tweede kwartaal. Volgens GigaOM is de groeiende vraag naar smartphones hiervoor verantwoordelijk.

Omzet verdubbeld sinds lancering iPhone
In vergelijking met 2007, het jaar dat de eerste iPhone werd gelanceerd, is de omzet uit mobiel dataverkeer in Amerika verdubbeld. Volgens Sharma zal de omzet van de prepaidabonnementen binnen vijf jaar zelfs geëvenaard worden.

Om het groeiende volume aan mobiel dataverkeer op te vangen, zijn de grote Amerikaanse operatoren al volop bezig met een upgrade van hun netwerk met de snellere Wimax- of LTE-technologie.

Europa
Volgens adviesbureau Analysys Mason is er in Europa nog geen behoefte aan nieuwe technologieën. “Mobiele operatoren kunnen de stijgende vraag voorlopig opvangen zonder dat ze moeten investeren in het dure LTE”, meldt hoofdanalist Rupert Wood in een persbericht.

Terwijl het mobiel datavolume in Europa vorig jaar nog verdubbelde, verwacht Wood voor 2010 een stijging van ongeveer 35%. Voor 2011 ziet hij dit percentage niet meer stijgen. 

Smartphones verbruiken slechts 10%
Volgens Wood zijn smartphones, in tegenstelling tot de algemene opvatting, slechts verantwoordelijk voor tien tot twintig procent van het mobiele dataverkeer in landen waar de meerderheid van de bevolking een eigen breedbandverbinding heeft. 

“De overige negentig procent", meent Wood, "is afkomstig van computers, bijvoorbeeld met een 3G-dongle, en dat segment kent de kleinste groei.” Bovendien wordt het meeste dataverkeer met een smartphone binnenshuis gegenereerd over een wifinetwerk, besluit hij.