Nieuws

Microsoft Office for Mac 2011 bèta

Een van de troeven voor een vlekkeloze overstap van Windows naar Mac OS X is de beschikbaarheid van een Mac-uitvoering van Microsoft Office. Een goede vertaling zelfs, die kan pronken met een paar unieke features. Bij het nieuwe Office 2011 is dat niet anders.

Eigen koers ondanks uiterlijke overeenkomsten
Office 2011 is een grote update van Microsofts kantoorpakket. Er is heel wat veranderd in een poging om de Mac-versie wat meer gelijk te trekken met de Windows-uitvoering. Toch blijft Office for Mac vooral zijn eigen koers voeren. Ondanks de introductie van het Lint – jaren na Office 2007 op Windows – ziet de interface er nog steeds eigenzinnig uit. Bewust, want Microsoft heeft altijd zijn best gedaan om Office for Mac mooi te laten aansluiten bij het Apple-uiterlijk.

De interface van Office 2011 is dan ook een mix geworden van de vertrouwde interface van Office 2008 for Mac (zoals Elements Gallery) en Office 2010 voor Windows. Het lint is iets minder strikt geïmplementeerd dan onder Windows en kan zelfs makkelijk per ongeluk uitgeschakeld worden. Maar het werkt wel: bij onze tests blijkt het nauwelijks nog nodig om naar de toepassingsmenu’s boven aan het scherm te gaan om een functie te vinden.

Waar het Lint niet handig werkt, zoals bij het weergeven van stijlen, is er naar een oplossing gezocht. Voor stijlen is er bijvoorbeeld een knop waarmee je zoals vroeger een apart venster opent naast het document, wat meer ruimte biedt voor opmaakfuncties. Een kleine maar dankbare verbetering is bovendien dat de lijst met stijlen groter kan. Vroeger moest er gescrold worden, wat heel lastig was bij documenten met veel stijlen.

Entourage wordt Outlook
Een van de grootste veranderingen in Office 2011 is de vervanging van het verguisde Entourage door Outlook. Het gaat hier eigenlijk eerder om een stevige opfrisbeurt voor Entourage, met heel wat verbeteringen. Zo leest Outlook for Mac nu ook pst-bestanden, wat een overstap van Windows naar Mac OS X enorm versoepelt. Ook ondersteuning voor Exchange is verbeterd. Goed nieuws voor wie professioneel met zijn Mac aan de slag gaat.

De Planningsassistent kan bijvoorbeeld bij het opzetten van een meeting op een Exchange-server gaan loeren om te controleren wanneer de andere deelnemers vrij zijn. Apple-gebruikers kunnen nu ook documenten uit- en inchecken op een Sharepoint-server via Document Connection, een eenvoudig programma dat mee met Office 2011 wordt geleverd.

Via dezelfde weg is het eveneens mogelijk om documenten te delen én er met meerdere mensen samen aan te werken via SkyDrive.

Misschien wel het grootste nieuws is dat Outlook afstapt van de alles-in-één-database. De aanpak die Entourage gebruikte, veroorzaakte namelijk problemen met Time Machine. Steeds als er ook maar één mailtje bijkwam, nam Time Machine een nieuwe back-up.

Lastig, omdat de database daardoor vlotjes enkele gigabytes groot kon worden. Outlook zet nu berichten als losse bestanden op de schijf: dat neemt nog altijd veel schijfruimte in, maar Time Machine werkt nu tenminste efficiënter, waardoor ook het mailprogramma heel wat stabieler wordt.

Microsoft Office for Mac 2011 bèta
Prijs: circa 139 euro (Thuisgebruik & studenten-editie) (november 2010)

PRO: veel interfaceverbeteringen; Outlook aanwezig; Sharepoint en Skydrive-ondersteuning.
CONTRA: soms nog traag.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business