Nieuws

Ontwikkelaars massaal weg bij OpenOffice.org

Drieëndertig Oracle-werknemers die aan de openbronsoftware OpenOffice.org werkten, hebben het project verlaten voor de fork LibreOffice.

Met de overname van Sun Microsystems door Oracle vreesden de ontwikkelaars en gebruikers van de kantoorsoftware OpenOffice.org voor de groei en het voortbestaan van het softwarepakket.

Merknaam OpenOffice afstaan
Een deel van het team stichtte daarom The Document Foundation, dat de broncode van OpenOffice overnam en er LibreOffice mee lanceerde. Aan Oracle werd gevraagd om zijn goedkeuring te verlenen en de merknaam OpenOffice af te staan.

Oracle weigerde echter en LibreOffice werd officieel. De programmeurs die zich lid maakten van The Document Foundation werd verzocht om op te stappen uit het OpenOffice-project wegens belangenconflicten. Vier ontwikkelaars gaven er onmiddellijk de brui aan.

Steun van Google en Canonical
Afgelopen weekend gaven 33 andere programmeurs gehoor aan de oproep. The Document Foundation krijgt de steun van onder meer Google, Canonical, Red Hat en het Gnome-project. Ook zou de softwaresuite wel eens opgenomen kunnen worden in toekomstige versies van Ubuntu.

Een dag na het vertrek van de medewerkers lanceerde Oracle de derde releasecandidate van OpenOffice.org 3.3. Daarin zijn de updates en nieuwe functies opgenomen waaraan het team het afgelopen half jaar heeft gewerkt.

Laatste update OpenOffice?
De vraag is nu hoeveel versies van OpenOffice Oracle nog zal uitbrengen. Het ontwikkelteam is sterk geslonken en LibreOffice, dat dezelfde programma’s bevat en waarschijnlijk sneller geüpdatet zal worden, staat er sterk voor.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business