Cloud computing is dé hot topic van het moment. Maar wat raadt u als reseller uw klanten aan die interesse tonen in de cloud? ICT-consultant Avanade zet vijf tips op een rij voor een succesvolle cloudmigratie.   Avanade stelt één zaak voorop: de overstap naar de cloud maakt een bedrijf niet zomaar. Er komt […]

Advertentie

 

Cloud computing is dé hot topic van het moment. Maar wat raadt u als reseller uw klanten aan die interesse tonen in de cloud? ICT-consultant Avanade zet vijf tips op een rij voor een succesvolle cloudmigratie.
 
Avanade stelt één zaak voorop: de overstap naar de cloud maakt een bedrijf niet zomaar. Er komt een duidelijke strategie bij kijken, die een aanvulling vormt op de bedrijfsdoelstellingen. Dat laat een bedrijf toe te migreren naar de diensten en applicaties in de cloud waar het de meeste voordelen uit haalt. De reseller kan voor toegevoegde waarde zorgen door hierover mee te denken met de klant.
 
Vijf do’s voor een succesvolle migratie
1. Definieer een strategie. IT krijgt een duidelijke meerwaarde voor een organisatie als er gewerkt wordt met een strategie die gericht is op de verbetering van processen en relaties. De IT-afdeling kan de diensten en applicaties selecteren die de strategie ondersteunen en die naar de cloud verhuizen.
2. Onderzoek de kosten. Vergelijk de kosten van interne systemen met die van cloud-diensten. Hieruit kan een bedrijf afleiden welke zaken het best intern blijven en wat kaar is voor de cloud.
3. Werk in functie van een roadmap. Beoordeel de producten en platformen die de basis vormen om de bedrijfsdoelstellingen te realiseren.
4. Bereid een migratiepad voor. De migratie en integratie van legacy-systemen vraagt de nodige aandacht. Bied waar nodig externe ondersteuning aan. Die zorgt voor een snellere en vaak ook goedkopere doorlooptijd van het project.
5. Zorg voor een pilot. Start met een applicatie die goed gebruik maakt van de schaalbaarheid, hoge rekenkracht en bandbreedte die cloud computing biedt. De pilot laat de klant toe correct in te schatten welke andere diensten voor de cloud in aanmerking komen.
 
Cloud is blijver
“Wij zijn ervan overtuigd dat cloud computing alleen maar groter gaat worden”, zegt Peter Janssens, Business Development Director bij Avenade België. “Almaar meer bedrijven gaan op zoek naar manieren om kosten te besparen en om bedrijfsprocessen te stroomlijnen. De voordelen van een applicatie die je snel en goedkoop up and running krijgt binnen een nieuw en schaalbaar datacenter, spreken voor zich. Het is dan ook logisch dat steeds meer bedrijven de cloud omarmen als oplossing.”
 
“Aan de hand van de vijf tips kunnen bedrijven bekijken waar de eigen organisatie behoefte aan heeft. Er is geen algemene oplossing die voor iedereen werkt. Iedereen moet er voor zichzelf zeker van zijn dat de overstap naar cloud computing op de juiste manier gebeurt en voor de juiste redenen”, concludeert Janssens.