LTE, de mobiele breedbandtechnologie waar Telenet mee experimenteert, werd te licht bevonden om het 4G-label te dragen. De International Telecommunication Union (ITU) is bevoegd met het goedkeuren van technologieën die de nieuwe standaard (4G) voor mobiel internet moeten uitmaken. In een persbericht meldt het orgaan dat er van de zes kandidaten nog maar twee overblijven. […]

Advertentie

LTE, de mobiele breedbandtechnologie waar Telenet mee experimenteert, werd te licht bevonden om het 4G-label te dragen.

De International Telecommunication Union (ITU) is bevoegd met het goedkeuren van technologieën die de nieuwe standaard (4G) voor mobiel internet moeten uitmaken. In een persbericht meldt het orgaan dat er van de zes kandidaten nog maar twee overblijven.

LTE-Advanced wel
Enkel LTE-Advanced en WirelessMAN-Advanced (ook bekend als EEE 802.16m) voldoen aan alle criteria. Beide zijn doorontwikkelde versies van respectievelijk LTE en WiMAX.

Een concrete reden voor de afkeuring van deze technologieën werd niet gegeven. Later dit jaar wordt een uitgebreid rapport verwacht. Waarschijnlijk haalden zowel LTE als WiMAX de door het ITU vooropgestelde doorvoersnelheid van 100 Mbps niet.

Telenet
Tijdens een test met LTE eerder dit jaar liet Telenet een snelheid van 33 Mbps optekenen. Alcatel-Lucent, dat de technische kant van het verhaal op zich nam, zei toen dat 60 Mbps zonder problemen haalbaar is.

Telenet was de eerste provider in de Benelux die in LTE investeerde. In een reactie via e-mail minimaliseert woordvoerder Stefan Coenjaerts de gevolgen van de beslissing van het ITU voor zijn werkgever.

LTE toch uitrollen
“Onze investeringen in LTE gaan niet verloren. De technologie zal gaandeweg uitgerold worden. Je kan het vergelijken met de 3G-standaard: aanvankelijk werd UMTS gebruikt maar dat werd reeds voorbij gestoken door het snellere HSPA”, schrijft Coenjaerts.

De lancering van mobiel breedbandinternet in België is echter nog niet voor morgen. “De meeste Belgische operatoren zijn nog volop bezig met de uitrol van de 3G-standaard UMTS en bovendien moeten de licenties voor het 4G-spectrum nog geveild worden”, aldus de woordvoerder van Telenet.

Maar mag Telenet, indien het een 4G-licentie krijgt, het afgekeurde LTE eigenlijk wel gebruiken? Toch wel, zegt Luc Hindryckx van het BIPT. "De licenties voor het 4G-spectrum zijn technisch neutraal." Operatoren zijn dus vrij om te kiezen welke technologie ze gebruiken.

Update 17.10 uur: Derde laatste alinea aangepast. Stefan Coenjaerts bedoelde uiteraard dat HSPA de opvolger is van UMTS.