Nieuws

Entourage eDGe

De Entourage eDGe is een opvallende combinatie van een 9,7 inch e-inkscherm en een Androidtablet met resistief touchscreen. Bij elkaar gehouden door een scharnier dat ook dienst doet als luidspreker.

Je kunt deze dualbook vasthouden als een open boek, maar het is ook mogelijk om het scharnier naar buiten te klappen, zodat beide schermen aan weerszijden van elkaar komen te liggen.

Een andere optie is om de schermen net als bij een laptop horizontaal te gebruiken, al moet je door het ontbreken van een accelerometer dan wel de leesrichting aanpassen via een knop in de schermrand.

Zwaar!
Wanneer we de eDGe voor de eerste keer oppakken, merken we meteen hoe zwaar hij is. Met 1,3 kg weegt hij bijna vier keer zoveel als een e-boekenlezer en hij is dubbel zo zwaar als een iPad. Dat maakt mobiel gebruik vermoeiend voor de armen. Door de logge behuizing wordt de eDGe na een tijdje zelfs irritant om te gebruiken.

Gelukkig hebben de ontwikkelaars een minder omslachtige bediening voor de eDGe bedacht. Aan de netbookzijde is het intuïtieve Android geïnstalleerd. De eDGe heeft een aangepaste interface, met startknoppen voor bibliotheek, winkel, browser, mail en applicatiemenu.

Entourage appstore
Omdat de dualbook helaas niet in staat is om applicaties te downloaden van de Android Marketplace, moeten we het doen met de eigen appwinkel van Entourage. Daar kun je (academische) e-boeken kopen of extra accessoires bestellen. Zowel qua applicaties als wat boeken betreft is het aanbod wat mager, maar de navigatie is wel erg soepel. Andere aanbieders kunnen een voorbeeld nemen aan de overzichtelijkheid.

Je kunt ook zelf boeken en andere media op de eDGe parkeren. Het toestel heeft 3 GB intern geheugen, dat uit te breiden is via een SD-kaartsleuf. Dankzij de twee USB-poorten is het mogelijk om bestanden te importeren via een USB-sleutel. Daarnaast is er een wifiverbinding en de mogelijkheid om een toetsenbord aan te sluiten, al zien we onszelf dat laatste niet snel doen.

Omgang met tekst
De kracht van deze Entourage-dualbook ligt bij de omgang met tekst. Je opent bestanden in de bibliotheek op het kleurenscherm, die vervolgens worden weergegeven op het ruime e-inkscherm. Met een meegeleverd Wacom-pennetje kun je pdf-teksten markeren en notities aanbrengen, waarna je geannoteerde pagina’s als pdf-bestand kunt exporteren of verzenden per e-mail.

Een erg leuke extra is de mogelijkheid om afbeeldingen in teksten te selecteren, die vervolgens in kleur op het tabletscherm verschijnen. Het is ook mogelijk om handgeschreven brieven te schrijven met de stylus en als pdf op te slaan. Via de Docs2Go-app is het toestel bovendien in staat om Officedocumenten weer te geven, zodat je een spreadsheet naast een geopend e-boek kunt houden.

Dankzij de ingebouwde microfoon kun je audio van redelijke kwaliteit opnemen, wat goed van pas kan komen in een aula.

Ondanks zijn kracht als veelzijdige tekstbewerker heeft de eDGe enkele belangrijke nadelen. Door de ondermaatse processor reageert het Android-besturingssysteem niet zo vlot als we zouden willen. De wachttijd bij het opstarten en het openen van documenten is bovendien aan de lange kant.

Volgens Entourage zou de batterij zo’n zeven uur moeten meegaan, maar tijdens onze tests komen we vaak maar tot de helft.

De Entourage eDGe heeft veel potentie voor studenten en professionals die efficiënt met tekst willen omspringen. Het gewicht en de logheid doen echter af aan zijn mobiliteit.

Entourage eDGe
Prijs: 599 euro (november 2010)

PRO: uitstekende samenwerking tussen tablet en e-inkscherm; goede weergave van Office-documenten; e-boeken lezen op 9,7 inchscherm; naar buiten omklappen.
CONTRA: geen LAN-poort; te zwaar; trage processor; tegenvallende batterijduur; logge behuizing; lange laadtijd webpagina’s.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business