Volgens zeven experts uit de wetenschap en het bedrijfsleven zullen er over een paar jaar tienduizenden ICT’ers te weinig zijn in Nederland. Hierdoor zal de economie vastlopen. Dit staat in hun brandbrief, die Webwereld op zijn website heeft staan. Door de vergrijzing zal de Nederlandse economie over een aantal jaren harde klappen krijgen. Er ontstaat […]

Advertentie

Volgens zeven experts uit de wetenschap en het bedrijfsleven zullen er over een paar jaar tienduizenden ICT’ers te weinig zijn in Nederland.

Hierdoor zal de economie vastlopen. Dit staat in hun brandbrief, die Webwereld op zijn website heeft staan.

Door de vergrijzing zal de Nederlandse economie over een aantal jaren harde klappen krijgen. Er ontstaat een tekort aan personeel, met name hoog opgeleiden. Dit kan fatale gevolgen hebben, omdat Nederland meer een dienstensector is dan een industriesector en relatief meer behoefte heeft aan mensen met een hoger diploma.

Het tekort zal het hardst toeslaan in de zorg, het onderwijs en de ICT-sector. De ICT Taskforce van het ministerie van Economische Zaken denkt dat er in 2015 een tekort zal zijn tussen 27.000 en 39.000 ICT’ers.

Aangepast personeelsbeleid
In hun brandbrief pleiten de experts er dan ook voor om een chief human resources officer op te nemen in het bedrijfsbestuur. Een doordacht personeelsbeleid is namelijk nodig om de economie draaiende te houden.

Mogelijk moeten er ook minder gekwalificeerde mensen aangenomen worden en zullen er sowieso steeds meer zestigplussers langer moeten werken. Ook geschoolde buitenlanders zijn nodig.

Geldt eveneens voor België
Ook België heeft een tekort aan ICT-personeel. Sinds begin dit jaar neemt het aantal openstaande vacatures toe. De hoeveelheid studenten die voor een opleiding informatietechnologie kiest, neemt echter af. In 2009 kozen 2.650 studenten voor een ICT-studie. Dit jaar waren dat er maar 2.400. Dat is tien procent minder.

“De instroom is veel te laag om het structurele tekort aan ICT-geschoolden op te vangen”, stelt Christian Vanhuffel, directeur van de ICT-sector bij Agoria, de federatie van de technologische industrie.
 

Advertentie