Nieuws

Adobe Reader wordt ook samenwerkingstool

Adobe lanceert vandaag de nieuwe Reader, die in november uitkomt. De documentlezer heeft de ambitie om samenwerkingssoftware te zijn.

De nieuwe Adobe Reader heeft volgnummer tien, maar om redenen die alleen marketinglui kennen, wordt dat als een Romeins cijfer geschreven. Adobe Reader X dus.

In de tiende versie heeft Adobe enkele nieuwe functies ingebouwd die de gebruiker meer mogelijkheden geven om met meerdere mensen samen te werken aan een document. Reader blijft wel een pdf-lezer, maar je kunt nu wel makkelijker commentaar bij passages zetten en het document met alle opmerkingen weer doorsturen.

Adobe Reader wordt ook samenwerkingstool

Een van de nieuwe onderdelen is een uitklapbaar paneel aan de rechterkant van het venster. Daar staan twee knoppen, eentje om virtuele memobriefjes te plakken op het document en eentje om tekst mee te markeren. In dat paneel komt dan een overzichtslijst te staan van alle opmerkingen bij het document.

Mailen hoeft niet
Je kunt dan het document met alle opmerkingen opslaan en doormailen naar de mensen die eraan moeten meewerken. Maar het kan ook minder omslachtig, want naast het commentaarpaneel heeft de nieuwe Reader een share-paneel. Daarmee kun je kiezen hoe je je document aan anderen bezorgt.

Een optie in het deelpaneel van Reader X is Adobe SendNow. Daarmee zet je een bestand online, en de mensen met wie je het document wil delen, krijgen een link toegestuurd. Je kunt ook gewoon mailen vanuit dit paneel.

Wie wil, kan in het deelpaneel ook zijn Officebestanden omzetten in een pdf. De conversie gebeurt online.

Onzichtbaar en veilig
Adobe heeft ook enkele grote ergernissen weggewerkt die mensen met Reader ervaren. De eerste is de browserplug-in. Deze is voortaan niet meer zichtbaar in de browser. Hoogstens krijg je nog een klein controlepaneel te zien onder aan je pdf-bestand. Maar dat paneel verdwijnt ook als je niet met je muis in de buurt bent.

Adobe Reader wordt ook samenwerkingstool

Een tweede grote sprong voorwaarts ligt op het terrein van de veiligheid. Adobe heeft de nieuwe Reader in een sandbox gestoken. Dat is een methode waardoor Reader in een beveiligde zone draait. Virussen die in pdf’s zitten, blijven dus in die zandbak en kunnen niet aan het besturingssysteem.

Voor meer informatie over de beveiliging in Adobe Reader X lees je het gesprek dat de redactie had met Brad Arkin, de verantwoordelijke voor de veiligheid van de Adobeproducten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business