Nieuws

Aantal gevallen van dataverlies gehalveerd

Het aantal datalekken met verlies van persoonlijke gegevens is dit jaar gehalveerd tegenover vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van Microsoft.

Het totaal aantal incidenten van gegevensverlies is met 46 procent gedaald in de eerste helft van 2010, vergeleken met dezelfde periode in 2009. De meest voorkomende vormen van dataverlies zijn diefstal en verlies van toestellen, samen met het ondoordacht weggooien van gegevens. Nalatigheid is twee keer zo vaak de oorzaak van gegevensverlies als een aanval.

Volgens Microsoft komt de daling door het veiligheidsbesef dat bij computergebruikers is gegroeid. Mensen nemen ook zelf stappen om zich te beschermen tegen cybercriminelen.

Verwijderde infecties
Microsoft steekt een deel van de pluimen op zijn eigen hoed. Het beweert dat het in 2010 botnetinfecties van zo’n 6,5 miljoen pc’s heeft verwijderd met de Malicious Software Removal Tool. Daartussen zaten zo’n 91.197 Belgische pc’s en 192.815 Nederlandse. Ter vergelijking: in de VS heeft Microsoft er 4,3 miljoen schoongeveegd.

Een botnet is een legertje computers die geïnfecteerd zijn met een stuk kwaadaardige software. Ze worden centraal aangestuurd door cybercriminelen. Ze veroorzaken vaak gegevensverlies, spam en cyberaanvallen.

Van de geïnspecteerde computers verschillen ook de percentages besmette computers. Zo zijn de Belgen in 3,4 op duizend gevallen besmet en de Nederlanders maar in 2,5 op duizend. De Spanjaarden, Koreanen en Mexicanen spannen de kroon met meer dan een op de honderd.

Geografische spreiding geïnfecteerde computers
Geografische spreiding van de geïnfecteerde pc’s. Spanje, Mexico en Korea zijn rode vlekken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business