Nieuws

Huiszoeking bij Belgacom

KPN en Mobistar vinden dat Belgacom de DSL-markt afschermt. De Raad voor Mededinging onderzoekt de zaak.

De Raad voor Mededinging is gisterenavond 13 oktober binnengevallen in de hoofdzetel van Belgacom aan het Noordstation in Brussel. Volgens de telecomoperator kan de huiszoeking meerdere dagen duren. Het onderzoek maakt deel uit van de onderzoeksdaden die de mededingingsautoriteit kan stellen om eventuele bewijzen op te sporen in een lopende betwisting met concurrenten Mobistar en KPN.

Belemmering vrije concurrentie
Beide telecomoperatoren beschuldigen Belgacom ervan de vrije concurrentie te belemmeren op de zogeheten wholesale DSL-markt, de breedbandinternetmarkt voor bedrijven. DSL is een technologie om via de klassieke koperdraad toch internet met hoge snelheden mogelijk te maken.

Mobistar en KPN willen zelf ook een breedbandinternetaanbod aan hun klanten aanbieden, zonder dat die verplicht zijn telefonie bij Belgacom af te nemen. Maar volgens beide concurrenten zijn de voorwaarden daarvoor veel te onaantrekkelijk, en kunnen ze geen competitief aanbod in de markt zetten.

Logische stap in de onderzoeksprocedure
Breedbandinternet is een bloeiende markt waarop de concurrentie hevig woedt. Belgacom telt op de DSL-markt bijna 1,5 miljoen klanten. Het is dan ook niet de eerste keer dat er een onderzoek tegen Belgacom loopt wegens klachten over concurrentiebelemmering. Vorige maand werd een gelijkaardige klacht van rivaal Mobistar over de particuliere markt nog door de Raad voor Mededinging verworpen.

Belgacom benadrukte gisteren dat dit een logische stap is in de onderzoeksprocedure, zonder dat uitspraak wordt gedaan over de grond van de aantijgingen. De procedure kan meerdere jaren duren.

Het bedrijf zegt dat het zijn volledige medewerking verleent aan het onderzoek. De Raad voor Mededinging was niet bereikbaar voor commentaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business