Nieuws

Resellers staan afwachtend tegen tablet pc

Terwijl de netbook duidelijk minder populair geworden is, neemt een nieuwe categorie het voortouw: de tablet pc. IT Reseller legde zijn oor te luisteren bij een aantal resellers over hun verwachtingen rond tablet computers.

Hoewel de netbook een tijd geleden nog bijzonder populair was, is de verkoop van deze kleine computers nu teruggevallen. Volgens marktonderzoeker DisplaySearch is de wereldwijde verkoop van netbooks in het tweede kwartaal met dertien procent gedaald. Volgens DisplaySearch is er een duidelijke verschuiving: de klant wil geen netbooks meer, hij wil een tablet pc. Want van die toestellen stijgt de verkoop. Dat heeft in de eerste plaats met de iPad van Apple te maken natuurlijk, maar ook andere leveranciers maken zich klaar met de aankondiging van nieuwe tablets.
Belgische resellers waar IT Reseller contact mee had, voelen alvast weinig tractie in de markt voor tablets. Sven Maes van SMCit Computers gelooft ook niet meteen in een grote tablet-markt: “De iPad is een hype, dus proberen ook andere leveranciers hun graantje mee te pikken. Er zal echter nooit iemand aan onze deur staan aanschuiven om een iPad alternatief te kopen. Iemand die zot is op zulke gadgets koopt ‘the real stuff’. We zullen die zeker niet actief promoten. Als iemand die wil hebben zullen we die bestellen. Waar we wel vraag naar krijgen zijn touch screen pc’s waar alles in het scherm ingebouwd is. Dat staat mooi in de living, en wordt ook als kassa gebruikt.”
 
Steven Van Hoeke van All in One Systems vindt dat de vraag naar tablets al wat weer weggeëbt is. “Apple bracht een mooi product waar de freaks op wachtten en ook gekocht hebben. Het is nu afwachten wat de consument van voordeel in dit toestel ziet.” Van Hoeke biedt er momenteel nog geen aan. “We wachten tot er een goed alternatief is voor de iPad.” Hij vreest dat tablets misschien meer in grote ketens gekocht zullen worden. “Als kleinere pc shop kan je zelf moeilijk producten promoten. Klanten komen bij ons voor oplossingen en producten met een doel. Zolang tablet pc’s een gadget blijven zonder echte meerwaarde, vrees ik dat wij niet veel verkoop zullen meepikken.”
 
Tablets zijn zeker geen vervanging voor de pc. “Misschien kan het een eerste pc zijn als je enkel surft en mailt,” zegt Sven Maes. “Maar zie je iemand daar al eens een Powerpoint presentatie op maken met een complexe Excel sheet, ofeen ontwerp van ene folder in de Photoshop Suite? Nee toch?” Ook Mike Veeckmans van Spizzy ziet de tablet als een toestel voor specifieke toepassingen. “Een verzekeringsmakelaar koopt een tablet als extra toestel om mee te nemen naar een expertise. Dat werkt makkelijker dan een laptop. Ook op events zie je de tablet dikwijls als vervanging van een pc.”
 

 

Veel marge verwacht geen enkele reseller te maken op de tablet pc. “Marge op hardware, kennen we dat nog?” vraagt Sven Maes zich af. “We kunnen nooit genoeg marge hebben,” lacht Mike Veeckmans. “Marge op hardware hangt af of je de vooropgestelde prijzen volgt of niet. Je moet het vooral hebben van extra diensten zoals de configuratie van een toestel, het opzetten van synchronisatie, koppelen in netwerken en eventueel wat extra software.”

Marc Vermeersch van The Computer Store heeft al een paar tablets verkocht, van Lenovo en Asus. “Maar er is weinig vraagbaar. De marge is zoals die op notebooks. Haalbaar maar laag. Wij promoten voor 80% onze diensten, en slechts 20% hardware. Daarin voorop lopen, die tijd is voorgoed voorbij. Voor mij is hardware al tien jaar dood.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business