Nieuws

Survival of the fittest

Outsourcing gaat niet over slim contracteren of scherp inkopen. Noch over de verkaveling van het IT-landschap en het beheer ervan tegen de beste prijs. Outsourcing is gericht op een langetermijnssamenwerking. Hierbij zijn sleutelwoorden zoals samenwerking, vertrouwen en continue ontwikkeling van de relatie belangrijk. Quint noemt dit relationship-based sourcing.

De concurrentiestrijd
Uit ‘On the origin of species’ van Darwin blijkt dat soorten die zich het best weten aan te passen aan de omgeving, de beste overlevingskans hebben. Hetzelfde geldt voor organisaties. Diegene met het beste aanpassingsvermogen zullen overleven en zelfs kunnen profiteren van de kansen die zich aandienen.

Passen we het darwinisme toe op de markt en organisaties, dan kunnen we het volgende vaststellen. Vooreerst is er een continue overlevingsstrijd door de schaarste van middelen. Daarnaast bezit iedere organisatie unieke eigenschappen, waarbij bepaalde eigenschappen een organisatie kunnen bevoordelen. Natuurlijke selectie zorgt ervoor dat de voordelige kenmerken zich opstapelen, wat zorgt dat organisaties die deze bezitten blijven voortbestaan.

Bedrijven moeten dus – willen ze overleven – in een hels tempo hun businessmodellen aanpassen, financiën op orde stellen, inspelen op veranderende vragen, risico’s beheersen, klanten centraal stellen en ondertussen uitblinken in hun corebusiness.

De CIO als leider
Dit stelt hoge verwachtingen aan de CIO. Hij moet zich opwerpen als eigenaar van het business-IT-alignmentproces en moet elke uitdaging aangaan. Zijn missie: het maximaliseren van de bijdrage van IT voor zijn organisatie. Dit vraagt om visie, doortastend management, het niet schuwen van pittige discussies met (mede)directieleden en het durven uitsteken van je nek.

De CIO kent vier leiderschapsrollen. Als regisseur van de IT-waardeketen maakt hij de brug tussen de organisatiedoelen en IT-mogelijkheden en -initiatieven. Daarnaast is hij een meester in veranderingen, met goede kennis van de organisatie. Hij dient ook een goeroe in risicomanagement te zijn, waarbij hij de continuïteit en de compliancy van de organisatie bewaakt. Ten slotte is hij een betrouwbare adviseur voor de rest van de organisatie. In deze rol bedenkt hij samen met de businessmanagers nieuwe concurrerende zakelijke modellen en ontwikkelt hij innovatieve IT-diensten, gebaseerd op nieuwe technologische mogelijkheden.

Het relationship-based sourcingmodel biedt de CIO de mogelijkheden om het omvangrijke speelveld te kunnen bespelen en te overleven. Hij moet echter onthouden dat zijn leiderschap op het gebied van informatiemanagement slechts succesvol is door betrekking van de hele organisatie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business