Nieuws

IT-markt komt met charter voor KMO's

KMO’s en hun IT-leverancier: het blijft soms een moeilijke combinatie. Projecten lopen vertraging op, worden duurder of voldoen niet aan de verwachtingen. Om misverstanden tussen IT-leverancier en klant te verminderen onderschrijven Waalse IT-leveranciers een zogenaamd ‘e-tic’ charter. Een charter dat ook in Vlaanderen op stapel staat.

Een KMO staat qua IT niet altijd in een makkelijke positie. “Er is vaak geen IT-verantwoordelijke, laat staan een IT-afdeling. De CEO neemt die rol op zich”, vertelt Jan Devos van de hogeschool West-Vlaanderen. Uit cijfers die Devos zelf verzamelde, bleek dat ook de kleinere KMO’s in verhouding toch flink wat ervaring hebben met problematische IT-projecten. “Kleine KMO’s zijn sterk afhankelijk van een externe partner, vaak zelf een KMO, en vertrouwen staat hierbij centraal.”

Net dat vertrouwen blijkt wel eens een probleem. “Net zoals in elke markt zijn er opportunisten. Alleen is IT voor veel ondernemers eerder abstract en dat maakt het moeilijk”, weet Devos. Speciaal om het vertrouwen tussen IT-bedrijf en KMO in de hand te werken en duidelijkheid te creëren, werd een zestal jaar geleden in Wallonië het zogenaamde e-tic charter in het leven geroepen. “Het is een deontologisch charter. Puur juridische consequenties heeft het niet. In geval van conflicten kan het een aanzet zijn tot een minnelijke schikking”, vertelt Benjamin Beeckmans van Bluecorp, een bedrijf uit Wallonië dat is aangesloten bij het e-tic charter. Beeckmans maakt ook deel uit van het comité dat bemiddelt bij problemen. “Zo’n charter is geen kwaliteitsgarantie naar het zuiver technische werk. Het is een moreel engagement van een IT-leverancier ten aanzien van een aantal commerciële principes”, vertelt hij. Vandaag zijn een vierhonderdtal IT-leveranciers er op aangesloten. Van de zowat 25 ontvangen klachten in Wallonië gingen er slechts minder dan 10% naar het deontologische comité. “En als er dan geen minnelijke schikking volgt, maken we de naam van de betwiste leverancier bekend. Als ultieme sanctie kunnen bedrijven ook tijdelijk of definitief van het charter worden uitgesloten.”

Dat zo’n charter geen wonderen doet, beseft ook Patrick Janssen van KMO IT. “Enerzijds is een sluitend systeem onmogelijk. Anderzijds zijn er andere systemen zoals certificaten of referenties die klanten kunnen helpen een keuze te maken voor een IT-leverancier”, weet Janssen. “Zo’n E-tic charter biedt kwaliteit in het voortraject waar zeer vele misverstanden ontstaan en het helpt de klant om de juiste vragen te stellen.” Van de driehonderd aangesloten zijn er veertig uit Vlaanderen. Intussen zijn er plannen om ook het charter in Vlaanderen te lanceren. Feweb, de organisatie voor Webontwikkelaars, stemde zijn gedragscode integraal af op het e-tic charter. En op een recente studiedag georganiseerd door KMO IT sprak een grote meerderheid van de IT-bedrijven zich alvast uit als voorstander. “Dat is alvast een belangrijke stap om zo’n IT-charter ook in Vlaanderen in te voeren.”

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business