Nieuws

FBI vangt 60 bendeleden Zeus-botnet

Na de arrestaties in Londen heeft de FBI meer dan zestig personen aangehouden die deel zouden uitmaken van de Zeus-botnetbende.

De beschuldigden hebben onder een valse naam, en sommigen ook met hun echte, rekeningen geopend bij Amerikaanse banken. Er werd geld naar overgeschreven van nietsvermoedende Amerikanen wiens e-bankingaccount gehackt was met het Zeus-botnet.

In ruil zouden de tussenpersonen tien procent van het totaalbedrag mogen houden. De rest moesten ze overmaken aan de bende. De meeste arrestanten komen uit Oost-Europa, van waaruit de bende ook opereerde. In Oekraïne werden vijf kopstukken aangehouden.

Belgische paspoorten
Een van de tussenpersonen, de Russische Yulia Klepikova, heeft een aantal Amerikaanse bankrekeningen geopend met valse Belgische paspoorten. Ze zou tienduizenden dollars van de rekeningen hebben afgehaald.

De totale buit bedraagt 70 miljoen dollar, meldt de FBI. De Amerikaanse inlichtingendienst is zeer te spreken over de samenwerking met onder meer de Nederlandse High-Tech Crime Unit en het Britse equivalent daarvan. 

Een dag voor de arrestaties van de FBI werden in Londen negentien personen aangehouden door Scotland Yard. Daar werd ongeveer 6 miljoen pond buitgemaakt.

Niet het einde
De recente arrestatiegolf betekent evenwel niet het einde van de Zeus-trojan. Integendeel zelfs, waarschuwen verschillende beveiligingsspecialisten. De Zeus-trojan is het populairste en ook duurste malwarepakket op de zwarte markt omdat het zo efficiënt is.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business