‘Webpagina kan niet worden weergegeven’

Af en toe krijg ik in Internet Explorer 8 de melding “De webpagina kan niet worden weergegeven”. Soms klopt dat vanwege een fout adres, maar het bericht verschijnt ook bij websites die wel bestaan en in orde zijn. Het maakt dan geen verschil uit of ik het adres zelf intik of aanklik in Google. Ik weet dat je in e-mailprogramma’s bepaalde adressen kan blokkeren: bestaat zoiets ook voor browsers? Zo ja, hoe kan ik dat voorkomen of rechtzetten?
Guy Buytaert

Het is wel degelijk mogelijk websites te blokkeren. Dat kan bijvoorbeeld vanuit een internetbeveiligingstool, een proxyserver, een firewall, een programma voor ouderlijk toezicht of je router. Heb je een beveiligingssuite, firewall of antimalwaretool geïnstalleerd, probeer het alvast door die tijdelijk (!) uit te schakelen: je weet dan meteen of daar het probleem zit.

Maak je gebruik van Vista, dan controleer je voor alle zekerheid ook even of er via de module voor ouderlijk toezicht op jouw account niet een sitefilter is ingesteld. Open het Configuratiescherm en selecteer Ouderlijk toezicht. Klik je eigen account aan en zorg dat de optie ‘Ouderlijk toezicht: uitgeschakeld’ is aangestipt.

De kans is klein, maar het is evenmin uitgesloten dat er een webfilter in je router actief is. Dat controleer je door de webinterface van je router te openen (tik daarvoor het IP-adres in: dat lees je af bij Standaardgateway nadat je op de opdrachtregel ipconfig hebt uitgevoerd) en in een rubriek als Firewall of Access Control na te gaan of er niet onterecht websites op de ‘verboden lijst’ zijn terechtgekomen.

Het kan echter ook gebeuren dat bepaalde malware zich in je systeem heeft genesteld en verbindingen met specifieke websites blokkeert. Dat check je als volgt: tik in het Windows-startmenu de opdracht %windir%system32driversetc in. Je Verkenner laat nu de opgevraagde map zien, waar je het bestand Hosts met je Kladblok opent. De regels die met # beginnen mag je negeren, maar voor de rest zou je hier eigenlijk alleen maar 127.0.0.1 localhost mogen aantreffen.

Verder kan je ook vanuit de opdrachtregel nagaan of de beoogde sites inderdaad nog wel in de lucht zijn: tik ping <webadres>. Als alles goed is, krijg je dan vier antwoordjes terug. Let wel, sommige sites (waaronder ook www.amazon.com) reageren sowieso niet op pingaanvragen. Het pingcommando retourneert echter ook het IP-adres van de site (bij amazon is dat bijvoorbeeld 72.21.210.250): probeer het dus ook even door dat IP-adres in je browser in te voeren (http://72.21.210.250). Lukt het daarmee wel, dan is er mogelijk iets aan de hand met je DNS-server(s). Neem in dat geval even contact op met de helpdesk van je provider.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business