Nieuws

Hoe gek was de man die met zijn monitor faxte?

Begin jaren ‘90 was er de grap over de man die er niet in slaagt om via zijn computer een fax te verzenden. Bleek dat de man zijn faxbericht voor de monitor hield en op de enterknop van zijn klavier drukte.

Dat klonk toen wel absurd grappig, maar het is nochtans wat ik vorige week zelf deed, dankzij mijn dochtertje. Zij schoof me een speelkaart met een afbeelding van een reuzenpanda toe. En wanneer ik die kaart voor mijn computerscherm bewoog, verscheen een geanimeerde video van een reuzenpanda.

Fictie? Helemaal niet, een grote supermarktketen verdeelt in zijn winkels dierenkaarten met een zogenaamde magic internet-toepassing. Een 3D-tag op de kaart en een webcamera op je computer die het beeld herkent, doen de rest.

Deze technologie, van Carta Mundi uit Turnhout, staat nog niet volledig op punt, maar geeft wel een trend aan: die van augmented reality. Op het eerste gezicht niet-intelligente objecten zoals papier veroorzaken op een digitale manier toch een reactie. Een camera, op een pc of gsm, leest een beeld en herkent daarin linken naar online content.

Ook in de tijdschriftenwereld wordt volop geëxperimenteerd. Een mogelijkheid is dat een camera een 3D-tag in een artikel herkent en je op je pc nog meer artikels over het onderwerp laat ontdekken. En de mogelijkheden lijken schier oneindig.

Wat denk je van de Buongiorno-wijnhandelaar uit Limburg? Die heeft tags op zijn wijnflessen gezet, waarmee je online informatie kunt terugvinden over de wijn die je hebt gekocht. En nog in de culinaire sfeer, maar dan enkel beschikbaar met een smartphone met de Layar-applicatie, kun je door simpelweg met de gsm ter plaatse naar een restaurant te wijzen een restaurantbespreking oproepen.

Zo dom was de man met het faxdocument dan toch niet, en het zou wel eens snel gemeengoed kunnen worden. Mijn dochtertje vindt het in elk geval fantastisch en al de normaalste zaak ter wereld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business