Oracle-topman Larry Ellison heeft zijn zinnen gezet op chipfabrikanten. Hij wil meer intellectueel eigendom van de hardware in eigen handen hebben. In een vraag- en antwoordsessie met financieel analisten zei Ellison dat hij interesse heeft om chipproducenten over te nemen. Het plan past in de strategie van Oracle om meer kennis over processoren in huis te […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Oracle-topman Larry Ellison heeft zijn zinnen gezet op chipfabrikanten. Hij wil meer intellectueel eigendom van de hardware in eigen handen hebben.

In een vraag- en antwoordsessie met financieel analisten zei Ellison dat hij interesse heeft om chipproducenten over te nemen. Het plan past in de strategie van Oracle om meer kennis over processoren in huis te halen en niet langer alleen op de software te focussen.

Ellison noemt Apple als zjn grote voorbeeld. Dat bedrijf heeft ook chipbakkers gekocht om de iPhone en de iPad te produceren.

Eerste stap
De overname van Sun Microsystems van begin 2010 was een eerste stap om naast software ook eigen hardware te gaan maken. Vlak na de overname was er veel onduidelijkheid over wat Oracle nu met die hardware-afdeling zou aanvangen. Er werd gespeculeerd dat die zou worden afgestoten.

Nu wordt dus duidelijk dat Oracle wel degelijk geïnteresseerd is in hardware. Het wil de activiteiten op dit gebied uitbreiden. Welke chipproducent het gaat overnemen, is niet meteen duidelijk. Analisten wijzen in de richting van AMD, Nvidia en de chipafdeling van IBM.

NetApp
Tijdens de vergadering liet Ellison zich nog iets anders ontvallen. Hij zei dat hij graag de zestig procent van NetApp zou hebben die de NetApp-servers integreert met Oracle-software. Technologiesite The Register leidt daaruit af dat Ellison NetApp wil kopen.