Nieuws

Microsoft Office Web Apps

Vijf jaar na de lancering van de eerste online kantoorsuite komt Microsoft eindelijk aanzetten met zijn eigen variant. Het bedrijf noemt Office Web Apps voorzichtig een aanvulling op zijn befaamde Office-suite en slaagt erin gelijktijdig indruk te wekken en teleur te stellen.

Denk niet bij voorbaat dat Office Web Apps een volwaardige concurrent is van Google Docs, op dit moment de te kloppen online kantoorsuite. De nieuwe verzameling webapps is meer bedoeld voor het tonen en (licht) bewerken van Word-documenten, PowerPoint-presentaties en Excel-spreadsheets die je op de desktop hebt aangemaakt.

De enige vereiste om Office Live Web Apps te gebruiken, is een Windows Live-account. Je komt na het inloggen meteen in een hoofdmenu waar je Officebestanden kunt uploaden of nieuwe documenten kunt aanmaken. De apps draaien boven op Microsofts SkyDrive-dienst, een online harde schijf met liefst 25 GB opslagruimte. Bedrijven kunnen Office Web Apps ook draaien op een SharePointserver, waar hun zakelijke documenten al vertoeven.

[related_article id=”161452″]

Omslachtig
Het uploaden van een eerste document zint ons al meteen niet: eerst moet je een virtuele map selecteren of aanmaken op de SkyDrive waarin het zal worden opgeslagen, pas dan kan het bewuste bestand geselecteerd worden en naar de cloud worden getransporteerd. Ook verplaatsen is omslachtig: verslepen had van ons zeker gemogen.

Het is daarentegen veel makkelijker te uploaden vanuit Office 2010 zelf: het simpele commando ‘Opslaan en verzenden’ is al voldoende.

Internet verplicht
Nadat je een document op de SkyDrive hebt geparkeerd, kun je het niet meer openen zonder internetverbinding, tenzij je een offline kopie bewaart. Overigens is offline toegang ook bij Google Docs niet meer mogelijk, nu Google de Gears-plug-in heeft uitgeschakeld. De zoekmachine zegt de functie in de nabije toekomst weer in te schakelen; Microsoft heeft een dergelijke belofte nog niet gedaan.

Zodra een document is aangemaakt of geüpload, open je het met een dubbele muisklik in een viewer die inhoud en opmaak natuurgetrouw in beeld brengt. Er is ook de keuze om het via het (al aanwezige) Officepakket of de browser te openen, en daarnaast kun je een bestand delen. Er is eveneens een zoekfunctie.

Wie deze aanpak irritant vindt, kan het aanzicht van zijn documenten wijzigen, zodat hij de documentopties in beeld krijgt zonder een viewer te hoeven openen.

Met Office Live Web Apps is het niet mogelijk om aan meerdere documenten tegelijk te werken. Als je bijvoorbeeld een spreadsheet opent, verdwijnt het hoofdmenu uit beeld. Je moet dus noodgedwongen een nieuwe browsersessie of nieuw tabblad starten om dat te omzeilen.

In het geval van Excel en OneNote kunnen meerdere gebruikers wel tegelijk aan één document werken. In een pop-upvenster onder in beeld verschijnt dan een werkbalk van de gebruikers die toegang hebben. Microsoft belooft dat hetzelfde in de nabije toekomst mogelijk wordt voor PowerPoint en Word.

Hetzelfde ongemak treffen we aan in de manier waarop toestemmingen worden geregeld: die zijn op mapniveau geregeld in plaats van op documentniveau, zodat we noodgedwongen verschillende mappen moeten aanmaken voor een efficiënte samenwerking. Helaas belanden uitnodigingen voor samenwerking vaak in spammappen.

Geen auto-opslag
De meeste webapplicaties hebben een autosavefunctie die voortdurend onze voortgang bijhoudt. Ook Office 2010 heeft die functie ingebouwd, maar helaas kunnen we niet hetzelfde zeggen van de Office Web Apps. Als je dus achteloos je browser sluit, kun je naar je wijzigingen fluiten, al verschijnt er eerst wel een waarschuwing in beeld.

Als we beginnen met online bewerking in Word, merken we al gauw hoe beperkt deze online tekstverwerker is. Zo is het openen van een document met wachtwoord uit den boze. Een afbeelding invoegen is mogelijk, maar dan is het beeld vervolgens niet meer te verplaatsen. Een pagina afbreken is onmogelijk, en als je een document uploadt waar deze kunstmatige documentsprongen in zijn verwerkt, zie je grijze vlakken in beeld.

Erger nog: als je moderne aanhalingstekens in een document hebt staan, verandert Word online die automatisch in rechte aanhalingstekens. Download je het document, dan blijf je vervolgens zitten met een mengelmoes van beide soorten. Gelukkig is dit de enige serieuze opmaakfout die we aantreffen bij het online overzetten van een Word-document.

Weinig functionaliteit
De online versie van Excel biedt, net als haar Word-evenknie, weinig functionaliteit ten opzichte van de desktopclient. Toch geeft het de meest complexe spreadsheets met gemak weer, iets waar concurrerende diensten niet in slagen. We hadden wel liever een werkbalkpictogram gezien voor het toevoegen van functies. Dit moet nu noodgedwongen met de hand gebeuren.

Toch is de Excel-webapplicatie snel en alert, waardoor hij een uitstekende manier biedt om spreadsheets online bij te houden. Het bijwerken en updaten van gegevens verloopt vlekkeloos. De mogelijkheid om filters aan te brengen is behouden in de cloud. Daarom beschouwen we deze telg als de waardevolste.

Ook de andere twee webapplicaties, die van OneNote en PowerPoint, zijn gestript van hun functies, al vinden we bij laatstgenoemde wel de mogelijkheid om chique 3D-effecten aan een afbeelding toe te voegen. Vreemd genoeg kun je de afmetingen van diezelfde afbeelding niet veranderen.

De Office Web Apps zijn een en al werk in uitvoering en voelen meer aan als veredelde documentviewers dan dat ze werkelijk concurrentie zijn voor online suites als Google Docs en Zoho. We zijn blij met de manier waarop de cloudsuite in Office 2010 is verwerkt, maar vinden wel dat de gratis diensten wat gebruiksvriendelijker mogen zijn voor mensen die het dure kantoorpakket niet hebben gekocht.

Microsoft Office Web Apps
Prijs: gratis (Standard Edition) (september 2010)

PRO: geeft complexe Office-documenten bewonderenswaardig goed weer; Excel-webapp snel en alert; goed geïntegreerd in Office 2010.
CONTRA: uploaden en delen van documenten weinig intuïtief; meest basale functies ontbreken; bizarre onregelmatigheden irriteren; autosavefunctie ontbreekt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business