Nitro PDF Reader lijkt als twee druppels water op een Office-applicatie en biedt leuke extra’s voor een gratis pdf-lezer. Wordt het onze vaste tekstlezer voor Windows 7? Sinds Foxit Reader zien we steeds meer gratis pdf-lezers opduiken die de concurrentie aangaan met Adobe Reader. Zo vinden we Nitro PDF Reader, voorheen alleen verkrijgbaar in betaalde […]

Advertentie

Nitro PDF Reader lijkt als twee druppels water op een Office-applicatie en biedt leuke extra’s voor een gratis pdf-lezer. Wordt het onze vaste tekstlezer voor Windows 7?

Sinds Foxit Reader zien we steeds meer gratis pdf-lezers opduiken die de concurrentie aangaan met Adobe Reader. Zo vinden we Nitro PDF Reader, voorheen alleen verkrijgbaar in betaalde versie, een geslaagde nieuwkomer. Hij biedt een overzichtelijke, getabde interface, inclusief een kopie van het intussen welbekende Officelint.

Officekloon
De imitatie is geslaagd: we kunnen overzichtelijk en eenvoudig alle extra functies terugvinden. Het is trouwens net als in Office 2010 mogelijk om het lint weg te klappen voor meer schermruimte.

Nitro PDF Reader biedt verrassend veel voor een gratis programma. Vooral de mogelijkheid om zelf tekst te tikken in een bestaand pdf-document stellen we op prijs. Zo kun je gearriveerde formulieren zelf invullen en terugsturen of benodigde notities toevoegen.

Notities
Ook het aanbrengen van notities is redelijk geslaagd: je kunt tekst en tabellen geel markeren, maar ook onderstrepen of doorhalen. Het verwijderen van deze aanvullingen is minder makkelijk, maar levert geen grote problemen op.

Omdat Nitro PDF Reader ingescande handtekeningen aan pdf-documenten kan toevoegen en je tekstdocumenten redelijk snel in pdf’s kunt veranderen door ze naar het hoofdvenster te slepen, tilt het zichzelf boven de concurrentie uit.

We vinden de zoekfunctie aan de trage kant en hebben enkele crashes op onze 32 bit Windows 7-testmachine, maar zien geen grote problemen opduiken tijdens het gebruik. Voorlopig wint Nitro PDF Reader het van alle andere gratis programma’s in dit actieve deel van softwareland.

Nitro PDF Reader
Prijs: gratis (september 2010)

PRO: goed ontworpen interface; eigen handtekening toevoegen; zelf formulieren invullen; eenvoudig pdf’s maken.
CONTRA: zoekfunctie onvolwassen; crasht hier en daar.

Advertentie