De Nederlandse bouwer van chipproductiemachines ASML heeft de eerste steen gelegd van een nieuwe productie-eenheid in Veldhoven. De nieuwe productie-eenheid gaat machines bouwen die de technologie van extreem UV-licht gebruiken. Dat is een volgende generatie van machines die de chipproducenten in staat stellen om kleinere chips te maken dan ze nu al kunnen. De nieuwe […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!De Nederlandse bouwer van chipproductiemachines ASML heeft de eerste steen gelegd van een nieuwe productie-eenheid in Veldhoven.

De nieuwe productie-eenheid gaat machines bouwen die de technologie van extreem UV-licht gebruiken. Dat is een volgende generatie van machines die de chipproducenten in staat stellen om kleinere chips te maken dan ze nu al kunnen.

De nieuwe stofvrije productielijn moet binnen twaalf tot dertien maanden klaar zijn. De eerste machines zullen in 2012 op de markt komen. “Wat de bestellingen voor die machines betreft, kunnen we volgende maand al met nieuws komen”, zegt ASML-woordvoerder Lucas van Grinsven.

Wet van Moore kan langer mee
De huidige productietechnieken voor chips zitten bijna aan hun limiet. De interne circuits worden met behulp van ultraviolet licht in het materiaal geschreven. Lithografie heet dat procédé. De minimale dikte van de elektronische circuits wordt gedicteerd door de golflengte van het licht.

Bij de huidige generatie machines is de golflengte van het ultraviolette licht 193 nanometer. “Met trucjes kunnen we daar circuits tot 22 nanometer smal mee schrijven”, verklaart van Grinsven. “Vergelijk het met een dikke stift die je schuin houdt om een fijne lijn te tekenen.”

De nieuwe generatie machines die ASML in Veldhoven gaat maken, gebruikt extreem ultraviolet licht. “Dat heeft een golflengte van 13,5 nanometer. Daarmee kun je structuren maken die tot vijf nanometer klein zijn. Dat is even groot als vier siliciumatomen die naast elkaar liggen”, aldus Van Grinsven.

De oude productietechnieken zijn nog op te rekken tot 22 nanometer. Vanaf 2013 komen er ook de chips met de productietechniek van extreem UV op de markt. De miniaturisatie van de chips zet zich dus door. “Met EUV kan de wet van Moore nog zeker vijftien jaar mee”, voorspelt ASML.

Nieuwe mensen
ASML gaat niet alleen een nieuw gebouw neerzetten, het gaat ook nieuwe werknemers aantrekken. Ze zoeken zo’n duizend mensen om mee te komen werken. Daar zijn maar een aantal productiearbeiders voor de cleanroom bij. Het merendeel van die banen is voor onderzoekers en ontwikkelaars.

“We zoeken mensen die software ontwikkelen, fysici, chemici en projectmanagers,” zegt van Grinsven, “en die zoeken we in eerste instantie dicht bij huis. Dat is dus ook in Eindhoven en in België. We zitten immers maar twintig kilometer van de Belgisch-Nederlandse grens.”