Nieuws

Microsoft versoepelt licenties Russische ngo's

Microsoft zit verveeld met de beschuldigingen van medeplichtigheid aan de onderdrukking van Russische ngo’s. Vicepresident Brad Smith neemt in een blogpost de verantwoordelijkheid op zich en belooft gratis softwarelicenties en rechtshulp voor Russische ngo’s die beschuldigd worden van piraterij.

The New York Times pakte afgelopen weekend uit met een ophefmakend stuk waarin beschreven wordt hoe de Russische overheid externe advocaten van Microsoft gebruikt om kritische belangenorganisaties en kranten onterecht te beschuldigen van piraterij.

Mensenrechtenadvocaat
Vicepresident Smith, tevens hoofd van de juridische afdeling van Microsoft, belegde daarom een vergadering met het juridisch team en enkele externe mensenrechtenadvocaten. Naast een onderzoek instellen naar de omstandigheden in Rusland neemt Microsoft maatregelen om dergelijk misbruik in de toekomst te voorkomen.

Toch werd begin vorig jaar al het Infodonor-programma gelanceerd in Rusland om plaatselijke ngo’s sofwarelicenties te verschaffen. In de Verenigde Staten en een dertigtal andere landen deelde de softwaregigant eerder al gratis licenties uit aan ngo’s.

Maar echt succesvol bleek dit initiatief in Rusland niet. Volgens Smith was een gebrek aan bekendheid en de logistieke afhandeling de oorzaak. Ngo’s moeten volgens de huidige overeenkomst de gewilde software aanvragen bij een Microsoftpartner.

Zes programma’s voor vijftig pc’s
Ze krijgen de beschikking over zes verschillende softwarelicenties voor maximaal vijftig pc’s elk. Om de twee jaar moeten deze vernieuwd worden. Om het huidige systeem aantrekkelijker te maken wil Smith de tussenpersoon tijdelijk overslaan en licenties verschaffen voor al geïnstalleerde software.

Op termijn, 2012 is vooropgesteld, wil Microsoft teruggrijpen naar het bestaande internationale programma. Dit om organisaties te kunnen voorzien van de laatste nieuwe software. Mocht dat doel niet haalbaar zijn, dan kan het nog worden bijgesteld, aldus Smith.

Juridische steun
Naast gratis licenties verschaffen aan niet-gouvernementele organisaties zal Microsoft een juridisch programma op poten zetten om ngo’s bij te staan indien deze onterecht beschuldigd worden van piraterij.

Ook zal, zoals eerder al werd aangegeven, het toezicht en de opleiding van de externe advocaten in Rusland worden verscherpt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business