Om het nijpende tekort aan IT-medewerkers met kennis van SAP-technologie op te vangen, gooit de Duitse softwarefabrikant het roer om. Hij mikt voor zijn opleidingen niet op IT’ers, maar eerder op zakelijke profielen zoals boekhouders en productieleiders. "Informatici met ervaring met SAP zijn haast niet te vinden", zegt de leverancier. De softwarereus heeft het zelf […]

Om het nijpende tekort aan IT-medewerkers met kennis van SAP-technologie op te vangen, gooit de Duitse softwarefabrikant het roer om. Hij mikt voor zijn opleidingen niet op IT’ers, maar eerder op zakelijke profielen zoals boekhouders en productieleiders. "Informatici met ervaring met SAP zijn haast niet te vinden", zegt de leverancier.

De softwarereus heeft het zelf over “een radicaal nieuw uitgangspunt”. Het bedrijf start een reeks opleidingen voor niet-IT’ers: werknemers met aanzienlijke ervaring in hun vakgebied. Profielen die hiervoor in aanmerking komen zijn werknemers uit onder meer de financiële of productieafdeling of logistiek verantwoordelijken. Zij krijgen dan een spoedcursus in SAP-producten.

Schaarste
De plannen van SAP lijken onvermijdelijk. "Informatici met een mooie staat van dienst én ervaring met SAP zijn haast niet te vinden", vertelt Thierry Siraut, accountmanager education bij SAP België. "Daarom hebben we – ook op vraag van de HR-managers van onze klanten – besloten om het over een andere boeg te gooien. Voortaan richt SAP zich naar eigen zeggen tot ervaren businessprofessionals. “Dat zijn mensen met een gedegen kennis van de bedrijfsprocessen waarvoor ze zijn opgeleid, maar zonder ervaring met SAP. Onze nieuwe JumpStart-opleidingen zijn specifiek op dit publiek gericht."

De SAP-expert of -consultant is de functie die traditioneel opduikt in de lijst van veelgevraagde en schaarse IT-profielen. “Door tal van redenen is er dit jaar opnieuw een groot tekort aan SAP-experts”, weet Siraut. “Dat komt onder andere doordat recent een groot aantal nieuwe projecten zijn gestart. De groei van SAP in de kmo-markt is een andere verklaring.”

Zusterblad Smart Business Strategies brengt in het volgende nummer (109) een Smart Guide over HR. Hierin komen ook opleidingen en de zoektocht naar IT’ers aan bod.

 

William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.