Je bent ergens onderweg en er is geen wifihotspot te bespeuren? Dan kan deze Huawei E5 je helpen. Het werkt als volgt. Je stopt een simkaart van een mobiele provider in het apparaat, waarna je – afhankelijk van je locatie en de aangeboden diensten van je provider – een verbinding kan leggen met een 3G-netwerk […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Je bent ergens onderweg en er is geen wifihotspot te bespeuren? Dan kan deze Huawei E5 je helpen.

Het werkt als volgt. Je stopt een simkaart van een mobiele provider in het apparaat, waarna je – afhankelijk van je locatie en de aangeboden diensten van je provider – een verbinding kan leggen met een 3G-netwerk of met edge/GPRS/gsm. Vervolgens stel je het toestel in als een wifi-accesspoint.

De eerste configuratie loopt niet altijd even vlot, temeer omdat de meegeleverde handleiding absoluut minimaal is en ook de webinterface af en toe wel een steekje laat vallen. Het gebeurt ook wel eens dat we geen internetverbinding kunnen opzetten. Het toestel even uit- en inschakelen lost dat onmiddellijk op.

Batterij en opslag
Het apparaat zelf is zeer compact en heeft een verwijderbare lithium-ionbatterij die zich via een USB-kabel laat opladen. Het toestel bevat ook een sleuf voor een MicroSD-kaart (tot 32 GB) voor lokale opslag, maar die kan je blijkbaar niet over het netwerk delen. De status van onder meer de connecties en de batterij lees je af via ledpictogrammen.

Afhankelijk van het netwerk en omgevingsfactoren mag je volgens de fabrikant rekenen op vier uur gebruikstijd en tot honderd uur stand-by.

Alles bij elkaar is de Huawei E5 een degelijk toestel, althans voor de wellicht weinige gelegenheden waarin je het werkelijk nodig hebt. Want meer en meer smartphones hebben ook wifi-tethering: het laten fungeren van je toestel als wifi-accesspoint.

Huawei E5 Pocket Wifi-modem
Prijs: 229 euro (augustus 2010)

PRO: compact.
CONTRA: minimale handleiding, configuratie geeft wat problemen, vrij duur.