Nieuws

Tipgever illegale software vangt 12.000 euro

Softwaretoezichthouder Business Software Alliance (BSA) betaalt bijna 12.000 euro aan iemand die illegaal softwaregebruik heeft gemeld.

Dit schrijft de website Techworld. De klikspaan gaf zijn ex-werkgever aan. Het gaat om een mediabedrijf dat illegaal gebruikmaakte van programma’s van Microsoft en Adobe. Goed voor zo’n 80.000 euro aan schade. Met de tip kon de waakhond deze zaak oplossen.

“Ik wist dat de BSA tips vergoedt, maar ik had nooit verwacht dat het om zoveel geld ging”, zegt de tipgever. “Dit is zeker een extra motivatie voor anderen die net zoals ik gefrustreerd zijn door een management dat denkt meer te kunnen krijgen voor minder.”

Klokkenluider
Volgens de softwarepolitie is de klikspaan een soort klokkenluider. Zonder extra informatie blijft het echter onduidelijk wat de motivatie van het verraadde bedrijf was. Voor organisaties zijn licentiesystemen niet altijd even duidelijk, waardoor ze soms ongewild gebruikmaken van illegale software.

Vorige week maakte de BSA bekend dat het met duizend bedrijven in Europa, het Midden-Oosten en Afrika een schikking heeft getroffen. Het merendeel van deze bedrijven is gevestigd in Europa, onder meer in het Verenigd Koninkrijk.

Angstzaaierij
Deze openbaring heeft, volgens Techworld, als doel angst te zaaien onder de werknemers van IT-afdelingen. Omdat het verloop er nogal groot is, is dit eveneens een reden waarom enkele bedrijven onbewust met illegale programma’s werken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business