Nieuws

Apple kan gehackte toestellen blokkeren

Apple heeft een patent ingediend voor een beveiligingssysteem, maar de technologie kan ook gehackte toestellen blokkeren.

Het gaat om een patent met als titel “Systemen en methodes om ongeautoriseerde gebruikers van een elektronisch toestel te identificeren.” In detail beschrijft het een reeks maatregelen om een toestel te beschermen voor dieven of andere malafide gebruikers.

De term ‘unauthorized users’ is daarbij ook van toepassing op gebruikers die hun toestel simlockvrij hebben gemaakt (jailbreaken). Apple kan met andere woorden een gekraakte iPhone of iPad binnenkort dus gewoon blokkeren van op afstand.

De patentaanvraag werd in februari 2009 aangevraagd en eind vorige week gepubliceerd. Ze beschrijft onder meer maatregelen om verdachte handelingen te identificeren. Die verdachte handelingen zijn hacken, jailbreaken, unlocken of het verwijderen van de simkaart.

Apple zou daarbij de eigenaar ook per sms of e-mail waarschuwen, al lijkt dat eerste ons vrij nutteloos wanneer je telefoon wordt gestolen.

De identificatie van ongeautoriseerde gebruikers kan met behulp van de camera, die eventueel een gps-locatie kan vastleggen. Daarna kunnen bepaalde applicaties worden geblokkeerd of kan bepaalde informatie op het toestel worden gewist. Kort samengevat kan Apple met de technologie je toestel van op afstand blokkeren of volledig leeghalen.

Apple is niet opgezet met gebruikers die hun toestel hacken, al is de kans klein dat het bedrijf de techniek echt zal toepassen om toestellen met een jailbreak te blokkeren. Vorige maand besliste het Amerikaanse Copyright Office immers dat zulke beveiliging omzeild mag worden. De patentaanvraag dateert van voor die beslissing.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business