Google moet zich in Spanje verantwoorden voor het verzamelen van gegevens van wifigebruikers via de auto’s van Street View. De Spaanse verantwoordelijke voor de straatbeeldendienst van Google moet zich op 4 oktober verantwoorden voor het verzamelen en opslaan van de gegevens van gebruikers van niet-beveiligde, draadloze internetverbindingen. Celstraf mogelijk Volgens de privacy-organisatie Apedanica, die aan […]

Advertentie

Google moet zich in Spanje verantwoorden voor het verzamelen van gegevens van wifigebruikers via de auto’s van Street View.

De Spaanse verantwoordelijke voor de straatbeeldendienst van Google moet zich op 4 oktober verantwoorden voor het verzamelen en opslaan van de gegevens van gebruikers van niet-beveiligde, draadloze internetverbindingen.

Celstraf mogelijk
Volgens de privacy-organisatie Apedanica, die aan de basis van de klacht ligt, kon Google de gegevens bemachtigen door vanaf de straat foto’s te nemen om zijn kaartenbestand van Street View te actualiseren. Daarbij werden ook privégegevens geregistreerd.

Dat is mogelijk een inbreuk op de privacy van de betrokkenen. In Spanje riskeert men voor deze praktijk een celstraf van één tot vier jaar. De Spaanse politie moet nu uitzoeken op welke manier de gegevens werden verzameld en hoeveel mensen er het slachtoffer van zijn geworden.

Google ligt met zijn Street View-programma ook in andere landen onder vuur, onder meer in Duitsland. Het bedrijf heeft zich al verontschuldigd voor het opslaan van de gegevens.