Nieuws

Facebook netneutraler dan Google

Facebook mengt zich in het debat over netneutraliteit. Het neemt een principiëlere houding aan dan Google: ook het mobiele internet moet neutraal blijven.

Google en Verizon voeren al een tijdje het debat over netneutraliteit. Het filosofische vraagstuk gaat erover of een website geld mag geven aan een internetprovider in ruil voor een voorkeursbehandeling. Google vindt van niet, tenzij het over mobiele netwerken gaat.

Die uitzondering voor mobiele netwerken heeft al kwaad bloed gezet bij de voorstanders van netneutraliteit. Ze vinden dat dezelfde principes moeten gelden op het bekabelde internet als op het mobiele.

Meer principes
Facebook heeft zich nu met een mededeling in de discussie gemengd, en het blijkt veel principiëler te zijn dan Google.

“Facebook blijft de principes van netneutraliteit ondersteunen, zowel voor bekabelde als draadloze netwerken. Een open internet dat toegankelijk is voor innovators – los van hun omvang of rijkdom – zal een levendige en concurrerende markt scheppen waarbij consumenten de ultieme controle hebben over de inhoud en de diensten die ze via hun internetverbinding betrekken”, zegt Facebookwoordvoerder Andrew Noyes.

Het bedrijf benadrukt wel dat deze mening een uiteenzetting is van hun huidige beleid. Het is geen reactie op het debat zelf.

Google heeft meer mobiele macht
Wat is nu het verschil tussen Google en Facebook dat de afwijkende opvattingen verklaart? Beide zijn immers grote internetbedrijven die veel netwerkverkeer genereren. Allebei hebben ze ook mobiele versies van hun site.

Toch is er een groot verschil: Google zit met zijn mobiel besturingssysteem Android midden in de markt van de telefoonmakers. En in de Verenigde Staten is er een veel sterkere link tussen telecomaanbieders en telefoonbouwers. Dat komt door de subsidiëring van telefoons die al lang bestaat aan de overkant van de Atlantische Oceaan.

Als er geen netneutraliteit in de mobiele omgeving is, heeft Google al meteen een dikke vinger in de pap.

Facebook zou dan instappen in een mobiele markt die door Google wordt gedomineerd. En vooralsnog zijn de zakken van Facebook niet even diep als die van Google.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business