Nieuws

VS debatteert over netneutraliteit

In de VS is een debat losgebarsten over netneutraliteit, na geruchten dat Google de telecomoperator Verizon heeft betaald voor voorrang op hun netwerk.

Dat laatste werd bericht door de krant The New York Times. Maar Google ontkent het nieuws en beklemtoont dat het zich inzet voor een open internet.

Voorstel voor wetgeving
De twee bedrijven, Google en Verizon, zijn vervolgens samen rond de tafel gaan zitten om het probleem van netneutraliteit aan te pakken. Ze hebben een voorstel voor wetgeving uitgewerkt. Ze pleiten voor nieuwe regels die discriminerende praktijken op het internet verbieden.

[related_article id=”158901″]

De twee bedrijven praten trouwens al een jaar over netneutraliteit. In oktober al vaardigden ze een aantal principes uit over netneutraliteit, en enkele maanden erna legden ze die voor aan de bevoegde instantie in de VS, de Federal Communications Commission.

Er is veel te winnen als netneutraliteit opgegeven wordt. Operatoren kunnen geld vragen voor diensten die veel gegevensverkeer veroorzaken, zoals YouTube. En dienstenleveranciers met diepe zakken, zoals Google, kunnen ervoor zorgen dat hun toepassingen beter werken dan die van de concurrenten.

Een nadeel zou zijn dat alternatieve spelers op het net geen kans krijgen en dat klanten niet de informatie kunnen krijgen die ze willen.

Protest van belangengroep
Voorstanders van netneutraliteit hebben al kritisch gereageerd op de besluiten van Google en Verizon. Zo vinden ze het teleurstellend dat de voorgestelde wetgeving niet mag dienen voor mobiele netwerken.

“Ze beloven netneutraliteit voor een bepaald deel van het internet. Een deel waarin ze niet lang meer gaan investeren”, zegt de belangengroep SavetheInternet.com Coalition in een mededeling.

Doordat mobiele netwerken worden uitgesloten, kunnen mobiele operatoren wel geld vragen aan dienstenaanbieders. Het is bovendien waarschijnlijker dat zoiets zal gebeuren, aangezien de netwerkcapaciteit er beperkter is dan bij bekabeld internet.

Niets over privacy
Er zijn nog meer opmerkingen bij het voorstel van Google en Verizon. Er wordt bijvoorbeeld helemaal niets gezegd over online privacy. Tegenwoordig zijn gebruikers loslopend wild als het aankomt op het volgen van hun online activiteiten, waarschijnlijk nog het meest door Google zelf.

Toch moet er bij die kritiek nog een belangrijke kanttekening worden gezet. Het voorstel van Google en Verizon is ook niet meer dan dat: een voorstel.

Het is nu aan de Amerikaanse toezichthouder op de telecom om te zien welke wetten er komen voor netneutraliteit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business