Nieuws

Recept voor mainframe-uitbesteding

Wil je een sterke mainframe-uitbesteding, dan moet je het uit te besteden dienstenpakket weloverwogen samenstellen. De optimalisatiemogelijkheden en het prijsaanbod van de outsourcingleveranciers moeten afgewogen worden tegen de lasten van legacy, het eigen potentieel tot verbetering en de bijkomende uitbestedingskosten. Bepaal ook het risico om het zelf uit te voeren of het uit te besteden.

Het mainframe-dienstenpakket bestaat uit verschillende infrastructurele diensten, elk met hun eigen aandachtspunten. En net als bij een gerecht dien je het recept correct te volgen, met de juiste hoeveelheid van elk ingrediënt of het mislukt.

Technisch beheer
Deze activiteiten bestaan onder meer uit de installatie, configuratie en het technisch beheer van hardware, subsystemen (inclusief DBMS) en het besturingssysteem van de diverse OTAP-omgevingen. Beperk je de uitbesteding tot dit niveau, let dan op voor de gedetailleerde prijszetting die outsourcingleveranciers hierbij gebruiken. Leveranciers kunnen bij deze activiteiten zeer ver gaan met het contracteren per eenheid. Voorbeelden hiervan zijn een prijs per mips, zIIP/zAAP mips, TB tape en dan ook nog eens apart voor IMS, IDMS,….

Oppervlakkig gezien lijkt het alsof de leverancier een voor de klant optimaal flexibel kostenmodel hanteert, maar dit is niet altijd het geval. Bovendien heeft de leverancier binnen dergelijke constructies een beperkte eindverantwoordelijkheid over het resultaat. Adequate regievoering en kostenbeheersing zijn bijna de volledige verantwoordelijkheid van de klant, terwijl deze juist zo veel mogelijk bij de leverancier moet liggen. Het contract op een iets hogere eenheidsprijs afsluiten biedt hiervoor een oplossing. Aansluitend kan een periodieke benchmark worden overwogen.

Technisch applicatiebeheer
Het zijn meestal ondernemingen die minder waarde hechten aan het binnenshuis houden van applicatiekennis die ervoor kiezen dit uit te besteden. Het resultaatgericht benchmarken en contracteren met externe leveranciers van deze vorm van dienstverlening is lastiger omdat de prijseenheden moeilijker te definiëren zijn. Veelal maken leveranciers een algehele kosteninschatting van het technisch applicatiebeheer op basis van verwachte inzet van het aantal mensen Deze kosteninschatting wordt vervolgens omgezet naar een vaste prijs per applicatie, die per applicatie verschilt.

Capaciteitsplanning
Sommige ondernemingen kiezen er bewust voor capaciteitsplanning binnenshuis te houden. Het laat hen toe de controle te maximaliseren en piekbelasting zo veel mogelijk te voorkomen. Besteed je dit uit, schenk dan specifiek aandacht aan batchbeheer, batchplanning, workloadmanagement en capacitymanagement. Capaciteitsplanning is bij voorkeur zodanig ingericht dat vroegtijdig blijkt of capaciteitsgroei nodig – of afname mogelijk – is, zowel bij eigen beheer als bij uitbesteding. Maak zeker afspraken over de rapporteringswijze. Zo kan je de kwaliteit van dienstverlening, het volume en het kostenniveau beïnvloeden.

De juiste samenstelling
Naast het dienstenpakket moet de onderneming besluiten of de hardware wordt overgedragen en wat men met softwarecontracten doet: door laten lopen, afkopen of overdragen.

In alle gevallen dien je de uitbesteding te contracteren met een volwassen uitbestedingsovereenkomst, inclusief bijhorende stuurdocumenten en vastgestelde SLA’s. Een goed overwogen samenstelling van de services, de maturiteit van de regie en onderhandelingskracht van een organisatie zijn samen doorslaggevend voor het succes van de relatie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business