Nieuws

Preview: Dell Streak

De Dell Streak is een van de eerste Androidtablets in Europa. En de eerste van een gereputeerd merk. Een mijlpaal is hij dus zeker. Maar is het ook een goed apparaat?

Bij Dell Benelux kreeg ik een preproductiemodel in handen, maar mee naar huis nemen mocht niet. Jammer, want in Engeland is het ding al gewoon te koop. Maar goed, twee uur lang uitproberen blijkt voldoende om een behoorlijke eerste indruk te krijgen.

Voelt meer als smartphone
Eerst en vooral: hij is kleiner dan verwacht. De Streak zit met zijn scherm van 5 inch qua formaat ergens tussen smartphone en tablet in, maar voelt toch eerder als de eerste dan als de tweede.

Qua uitrusting is het ook echt een smartphone. Hij heeft, in tegenstelling tot de iPad, een 5-megapixelcamera aan boord, en je kunt ermee bellen. En zijn processor is een Qualcomm Snapdragon van 1 GHz. Dezelfde als in bijvoorbeeld de HTC Desire. Dus niet de Atomchip van Intel die in een aantal andere verwachte Androidtablets zal zitten.

Breedbeeld
Toch is het zeker ook een tablet. Je kunt er precies dezelfde dingen mee doen als met een iPad: film kijken, mail en boeken lezen of surfen. Bij het film kijken lijkt het verschil in schermgrootte met de iPad opeens heel wat kleiner, omdat de Streak een breedbeeldformaat heeft. Het beeldscherm is niet uitzonderlijk maar wel heel goed, en het reageert vlot op de gebruikelijke vingerbewegingen.

Hoelang de batterij meegaat, kan ik niet testen. Maar volgens de technologiesite Engadget zingt hij het bij intensief gebruik ruim tien uur uit. Net zolang als de iPad dus.

Veelzijdig Android
Ik zal het niet verhullen: ik ben een fan van Android. Omdat het veelzijdiger, flexibeler en opener is dan Apples iOS. Je kunt het natuurlijk ook van een andere kant bekijken: Android is a) een kopie van iOS en b) heel wat minder gelikt dan het origineel.

De nieuwe Froyo-versie zou al een flink stuk dichter in de buurt moeten komen. Maar helaas: deze Streak wordt geleverd met het oudere Android 1.6. Al zou een upgrade geen probleem mogen zijn.

Maar ondanks de wat verouderde OS-versie, bewijst deze Streak dat je met Android een meer dan behoorlijke tablet kunt bouwen. Qua interface en in het gebruik zit de software verrassend dicht op de Apple iPad. Dat belooft veel voor het najaar, wanneer een hele reeks Amerikaanse en Aziatische fabrikanten hun versie van een Androidtablet op de markt zullen brengen.

Supernerd
Door tussen smartphone en tablet in te mikken, riskeert Dell dat het tussen de wal en het schip valt. Maar deze Streak heeft voldoende kwaliteiten in huis om een productcategorie op zich te vormen. Of je het nu een maxismartphone of een minitablet noemt, of voor mijn part een MID.

Het is wel een productcategorie die niet iedereen zal aanspreken. Een multimedia-apparaat voor thuis is het zeker niet. Maar hij kan wél je smartphone en mobiele e-lezer worden. Hij past nipt in een vestzakje, en je zou hem ook makkelijk aan je riem kunnen hangen.

Ja, je ziet er een beetje lullig uit met zo’n grote vlaai aan je oor. Maar als er gesurft moet worden, geef je die petieterige iPhones het nakijken. De Streak is de ultieme smartphone voor de supernerd.

Hoeveel kost het?
Krijg je waar voor je geld? Wel, dat hangt er natuurlijk van af hoeveel je straks moet betalen. En dat is een wat vreemd verhaal. In Nederland zal de Streak in september te koop zijn voor 599 euro, vertelt Dell Benelux. Een stuk meer dan in Engeland, waar je hem nu voor omgerekend 510 euro krijgt. Volgens Dell ligt dat verschil onder meer aan een extra jaar garantie (twee in plaats van één), maar dat is een slappe uitleg.

Dell wil ook niet zeggen wanneer het apparaat in België verkrijgbaar is.

In Engeland kun je de Streak momenteel zelfs gratis op zak steken, als je een (niet eens zo duur) mobiel abonnement neemt bij O2. Hopelijk komt die optie er ook in België.

Conclusie? Terwijl andere fabrikanten naar Apple staren als konijnen naar een lichtbak, heeft Dell een heel eigen invulling van het tabletconcept klaar. Alleen jammer dat de fabrikant voorlopig de rechtstreekse confrontatie uit de weg gaat, door alleen een 5-inchmodel te lanceren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business