EU-taksen op elektronica onterecht

De Wereldhandelsorganisatie heeft volgens bronnen van nieuwsdienst Reuters beslist dat de EU te hoge invoertaksen heft op drie soorten elektronica. Europa zou in 2007 alleen al 11 miljard dollar te veel hebben opgestreken.

Het gaat om taksen op flatscreenschermen, multifunctionele printers en settopboxen voor televisietoestellen. Volgens Reuters gaat de Wereldhandelsorganisatie hiermee in op bezwaren van onder meer de VS, Japan en Taiwan, landen die veel elektronica naar onze regio uitvoeren.

De beslissing gaat over een overeenkomst uit 1996 waarbij 72 landen de heffingen op bepaalde elektronica laten vallen. Dit moest de handel in hoogtechnologische producten stimuleren.

[related_article id=”152275″]

De Europese Unie redeneert dat de drie bovenstaande producten intussen consumentengoederen zijn en geen IT-producten meer, omdat er intussen andere functionaliteiten aan zijn toegevoegd. Daarom wordt er zes tot veertien procent heffing gerekend.

Volgens Reuters wordt het rapport rond de beslissing eind augustus gepubliceerd. Daarna heeft de EU zestig dagen om in beroep te gaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business