Nieuws

Asus in top vijf pc-makers

Asus komt voor het eerst de top vijf van grootste pc-merken binnen. De hele computersector lijkt zich te herstellen.

Het afgelopen kwartaal verscheepte Asus 4,3 miljoen computers. Daarmee komt het in de top vijf van bestverkopende computermerken.

De cijfers zijn afkomstig van onderzoeksbureau IDC, dat computerverkopen analyseert. Asus zag zijn leveringen met 84 procent toenemen ten opzichte van een jaar geleden. Daardoor haalt het een wereldwijd marktaandeel van 5,3 procent.

Hoewel de Taiwanese fabrikant zo de top vijf binnenkomt, moet het die plaats wel delen met Toshiba. Bovenaan vinden we opnieuw HP, Dell, Acer en Lenovo.

Onverwacht is de sterke positie van Asus niet. Net zoals Acer is het bedrijf begonnen als onderdelenfabrikant, waarna het zich tot computermerk heeft omgevormd. Onder consumenten maakte Asus vooral naam met de Eee PC, toen het succes van minilaptops begon.

Markt herstelt
De totale computermarkt groeide in het tweede kwartaal met 22 procent. Tegelijk met Asus doet ook Lenovo het goed met een groei van 47 procent. Die is deels afkomstig van minilaptops en computers in opkomende markten.

In de top vijf blijft HP bovenaan met een marktaandeel van 18,1 procent. Acer zakt van de tweede naar de derde plaats met 10,3 miljoen verscheepte pc’s (12,6 procent marktaandeel). Dell doet het iets beter met 10,6 miljoen stuks (13 procent marktaandeel) en springt naar de tweede plaats.

IDC: groei is relatief
Met 22 procent groei lijkt de computersector uit de crisis te stappen, al waarschuwt IDC voor een vertekend beeld. Zo was de eerste helft van 2009 zo slecht dat resultaten uit de eerste helft van 2010 procentueel zeer sterk lijken. In dat opzicht verwacht het voor het derde en vierde kwartaal een lagere stijging van 19,4 en 12,6 procent. Dit omdat de resultaten in het najaar van 2009 al verbetering toonden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business