De explosieve toename van mensen met een laptop zorgde ervoor dat een hippe horecakeet in geen tijd een derde leefplek leek te worden, na het eigen thuis en het werk. Mobiele internauten klappen er hun toestel open, werken, spelen en communiceren er zoals thuis. Studenten tokkelen aan hun thesis, carrièrebeesten typen mails alsof hun leven […]

Advertentie

De explosieve toename van mensen met een laptop zorgde ervoor dat een hippe horecakeet in geen tijd een derde leefplek leek te worden, na het eigen thuis en het werk.

Mobiele internauten klappen er hun toestel open, werken, spelen en communiceren er zoals thuis. Studenten tokkelen aan hun thesis, carrièrebeesten typen mails alsof hun leven ervan afhangt. Want op café ben je even geconnecteerd als elders, of het nu gratis is of betaald. Ondertussen nip je lekker van je koffie.

Online thuis, op het werk en op café: het lijkt echter niet meer te volstaan. Want als je sociale leven helemaal 2.0 wordt, dan moet je toch overal online kunnen? Sinds de iPhone een nieuwe maatstaf introduceerde voor mobiel internet op een smartphone is ‘internet overal’ steeds meer een levensnoodzakelijk goed aan het worden. Internettoegang als een brood. Overal Facebook en mail. Altijd Google en Twitter.

Die trend is de operatoren niet ontgaan. Telenet experimenteert tegenwoordig met LTE, het mobiele internet van de vierde generatie. En ook Mobistar laat zich niet onbetuigd in de LTE-arena. Want nu, en dat is allicht een belangrijk verschil met 3G, nu is er overvloedig vraag naar van de klant. En de toepassingen zijn er ook. Plus de toestellen, met dank aan Steve Jobs.

En zo zal ‘free wifi’ binnen afzienbare tijd steeds meer aan verkoopkracht inboeten. Sommigen denken zelfs dat LTE op termijn de wifi-thuisnetwerken zullen gaan vervangen. In elk geval kunnen de koffiebars maar beter zorgen voor een goede latte. Want wifi zal de klanten niet lang meer lokken.

Karsten Lemmens is verantwoordelijk voor de externe communicatie bij Alcatel-Lucent Benelux. In een vorig leven was hij journalist voor IT Professional, waar hij vooral telecom-onderwerpen tackelde. Ook op deze blog zal hij zijn kritisch licht op het netwerkwereldje laten schijnen.