Nieuws

YouTube kritisch voor HTML 5

Het einde van Adobe Flash is al een paar keer ingeluid, zeker sinds Steve Jobs het heeft verbannen van de iPad en de iPhone. Maar volgens YouTube is opvolger HTML 5 nog niet klaar om de fakkel over te nemen.

John Harding, een van de ontwikkelaars bij YouTube, geeft in een blogpost zes redenen waar HTML 5 nog tekortschiet in vergelijking met Flash.

  • Videoformaat
    Zo haalt hij aan dat er nog geen algemene standaard is in videoformaten en dat, vanwege gevoeligheden over licenties, nog niet alle browers H.264-videocompressie ondersteunen – een codec die vaak samen met HTML 5-video gebruikt wordt.
     
  • Geavanceerde streaming
    Video afspelen is meer dan het aanwijzen van het juiste bestand. Mensen willen controle over het streamen van live video, of naar een specifieke plaats midden in een videofilmpje gaan.
     
  • Beschermen van de inhoud
    Je kan er voor of tegen zijn, maar er zijn nog steeds veel zogeheten contentproviders die zweren bij een DRM-beveiligingssysteem.
     
  • Ondertitelen en embedden
    YouTube is meer dan alleen maar het tonen van een filmpje. Er zijn nog heel wat andere zaken die je in een video kan integreren, zoals ondertiteling, annotaties en advertenties. En dan is er ook nog het embedden van een filmpje op andere sites.
     
  • Schermvullend
    HTML 5 heeft het nog steeds lastig om om te gaan met video’s op volledige schermgrootte.
     
  • Toegang tot webcam en microfoon
    Sommige mensen nemen hun video’s rechtstreeks op op de site van YouTube. Iets wat niet mogelijk is met HTML 5.

Het komt er uiteindelijk op neer dat YouTube, althans op dit moment, voor een deel van zijn activiteiten afhankelijk is van Adobes Flashplatform. En als een grote speler als YouTube de technologie van Flash nog nuttig acht, zal het niet opeens verdwijnen - hoe graag Steve Jobs dat ook zou willen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business