Nieuws

Gsm-mast veilig voor zwangere vrouw

Een onderzoek bij 1.400 kinderen toont aan dat het voor een zwangere vrouw niet gevaarlijk is om dicht bij een gsm-mast te wonen.

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap bij een telefoonmast wonen, hebben evenveel risico op een kind met vroege kanker als andere vrouwen. Er zijn grotere risico’s verbonden aan telefoons dan aan de straling, oordelen de onderzoekers: telefoneren tijdens het rijden bijvoorbeeld.

In het verleden zijn al veel studies rond de schadelijkheid van gsm-stralingen uitgevoerd. Vaak hangt het resultaat af van wie het onderzoek besteld heeft: iemand uit de telecomsector of iemand anders. Dit onderzoek was anders opgezet.

1.400 kankerpatiëntjes
In totaal hebben de onderzoekers van het Imperial College London gegevens van 7.000 kinderen bestudeerd. Onder hen waren er 1.397 kinderen van vier jaar of jonger die in de periode van 1999 tot 2001 leukemie of een tumor kregen.

Voor alle kinderen hebben ze onderzocht hoe ver ze van een mast wonen, hoeveel straling alle basisstations binnen 700 meter uitstralen en hoeveel kracht er kwam van de basisstations in een straal van 1.400 meter.

De onderzoekers ontdekten geen patroon in de kankergevallen. Moeders die dicht bij een gsm-mast wonen, hebben een even groot risico als moeders die er verder vanaf wonen.

Het onderzoek wordt gesponsord door Mobile Telecommunications and Health Research. Die organisatie haalt haar geld zowel bij de overheid als bij de telecomsector. Het onderzoek zelf ligt in de handen van onafhankelijke wetenschappers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business