Nieuws

Internet Explorer 9 Platform Preview

Eindelijk krijgen we de kans een kijkje te nemen naar Internet Explorer 9. De Microsoftbrowser maakt nu al indruk. Snelheid en webstandaarden zijn de enige twee woorden die we in gedachten hebben bij de eerste blik.

We willen wel benadrukken dat dit een ‘platformpreview’ is. De browser is dus verre van af. Er is bijvoorbeeld nog geen Terug-knop of bookmarkbeheerder, zaken die standaard zijn in elke moderne browser. Toch valt er genoeg te beleven aan deze vroege vooruitblik van Microsofts visie op browsen.

Sprongen vooruit
Microsoft biedt meteen bij het downloaden links aan naar tests op het gebied van snelheid en webstandaarden. Twee zaken waar de browser tot nu nooit in uitblonk, al tonen onze eerste experimenten al meteen aan dat de browser met sprongen is vooruitgegaan. Hij zit nog niet op het niveau van razendsnelle concurrenten Opera en Chrome, maar er is wel heel wat verbeterd ten opzichte van IE8.

Voor zijn aanval op de snellere browsers heeft Microsoft zijn Javascript-engine helemaal herschreven en een nieuwe truc geleerd: het zet de tweede kern van multikernprocessors in voor snellere verwerking. Tijdens de ontwikkeling van Windows 7 werden ook al meerdere processorkernen ingezet. Veel moderne computers zijn bovendien uitgerust met een dergelijk technisch brein. Een slimme zet dus.

Opmerkelijke Javascript-evolutie
In de Sunspider-benchmark, standaard voor het testen van prestaties bij Javascript-verwerking, laat IE9 een opmerkelijke evolutie zien. Op onze testmachine is de proefbrowser al net iets sneller dan Firefox 3.6, al is het nog altijd flink trager dan de huidige koploper Opera 10.5 en het eveneens vliegensvlugge Chrome.

Bij andere tests blijkt IE9 slim gebruik te maken van de aanwezige grafische hardware om kaarten en ander beeldmateriaal sneller in beeld te brengen dan de concurrentie.

Het geheugenverbruik van IE9 is lastiger om in kaart te brengen, omdat tabbladen nog niet zijn geactiveerd. We laden een topzware website en meten 70 MB, terwijl andere browsers ongeveer hetzelfde verbruik tonen. Zo op het eerste gezicht laadt IE9 de mediarijke site wel iets sneller.

Ook de ondersteuning van webstandaarden is flink aangepakt in IE9. De ondersteuning van HTML 5-standaarden als audio- en videotags staat hoog op de verlanglijst. Het spreekt voor de browser dat het algemeen geaccepteerde codecs als MPEG-4 en H.264 gebruikt in plaats van de royaltyvrije maar obscure Ogg Theora en Vorbis die Mozilla ondersteunt in Firefox.

Toch minpunten
Helaas zijn deze tags nog niet ingeschakeld in de vroege testversie. Ook de canvas-tag, bedoeld om te kunnen tekenen binnen een webpagina, weigert vooralsnog dienst. Firefox, Chrome en Opera hebben deze ondersteuning al wel ingebouwd.

Bovendien testten veel sites met HTML 5-ondersteuning welke browser je gebruikt en ze geven automatisch de melding dat Internet Explorer geen HTML 5-tags ondersteunt, zelfs als dit wel het geval is.

De SVG-standaard, bedoeld om duizelingwekkend interactieve grafische animaties te vertonen, werkt in sommige gevallen al wel. We krijgen het zelfs voor elkaar om enkele Chrome Experiments, die een combinatie van HTML5, canvas en SVG gebruiken, op het scherm te krijgen.

Paginarendering niet optimaal
IE9 rendert pagina’s als Gmail nog verkeerd en op het gebied van de interface is er nog maar weinig uit te proberen. We zijn erg benieuwd hoeveel rendement Microsoft weet te halen uit het benutten van meerdere processorkernen en kijken reikhalzend uit naar komende versies.

De softwarebouwer heeft beloofd de code om de acht weken te verversen, een hele verbetering ten opzichte van vroeger. Hou rekening met het feit dat IE9 dienst weigert op systemen ouder dan Windows XP SP2. Linux- en Macgebruikers zijn ook niet in de plannen opgenomen.

Internet Explorer 9 Platform Preview
Prijs: gratis (mei 2010)

PRO: betere ondersteuning voor webstandaarden; ook HTML 5; revolutionaire snelheidsverbetering dankzij gebruik meerdere processorkernen.
CONTRA: weinig bekend over interface; geen versie voor alternatieve besturingssystemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business