Nieuws

Een vijfde van alle Android-apps toont privégegevens

Ongeveer twintig procent van de 48.000 applicaties in de Android-marktplaats geeft een externe applicatie toegang tot privégegevens. Dat staat in een rapport van beveiligingsbedrijf SMobile Systems.

Sommige applicaties hebben de mogelijkheid om te bellen of sms’jes te sturen zonder inmenging van de gebruiker. Volgens het Android-rapport van beveiliger SMobile Systems zou 5 procent van de applicaties zelf oproepen kunnen plaatsen en kan 2 procent sms-berichten sturen naar een vooraf bepaald (en mogelijk erg duur) nummer.

Tientallen apps hebben dezelfde toegang tot gevoelige informatie als bekende spyware, zoals inhoud van mails en sms-berichten, belinformatie, en de locatie van het toestel.

[related_article id=”158662″]

De evaluatie van de applicatie
Dan Hoffman, technologisch directeur bij SMobile, licht het onderzoek toe: “Het is niet omdat een applicatie van een bekende locatie zoals de Android Market of de Apple App Store komt, dat je mag veronderstellen dat ze niet kwaadaardig is en dat er een degelijk evaluatieproces aan vooraf is gegaan.”

Het is bovendien niet altijd mogelijk om de reputatie van de applicatieontwikkelaars te controleren. Vaak gebruiken ze een alias of hebben ze geen informatie die hen aan de website van een bedrijf linkt.

“Er is een aantal spywareapplicaties op de markt te vinden”, zegt Hoffman, wiens bedrijf niet toevallig mobiele antispywaresoftware ontwikkelt. “Het is een groeiend probleem.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business