Het Gentse IT-bedrijf Triple S heeft vrijdag een inbraak vastgesteld in zijn informaticasysteem. De inbraak gebeurde via het IP-adres van concurrent Ronver Systems. Op vrijdag merkt Triple S-zaakvoerder Roel De Frene dat iemand vanaf een vreemd IP-adres zich aanmeldt op zijn informaticasysteem. Hij stelt vast dat er een inbreker aan het werk is die druk […]

Advertentie

Het Gentse IT-bedrijf Triple S heeft vrijdag een inbraak vastgesteld in zijn informaticasysteem. De inbraak gebeurde via het IP-adres van concurrent Ronver Systems.

Op vrijdag merkt Triple S-zaakvoerder Roel De Frene dat iemand vanaf een vreemd IP-adres zich aanmeldt op zijn informaticasysteem. Hij stelt vast dat er een inbreker aan het werk is die druk klantenbestanden en facturen downloadt. De Frene sluit het informaticasysteem af.

Daarop belt De Frene een gerechtsdeurwaarder die de inbraak komt vaststellen voor het politie-onderzoek. De zaak ligt nu in handen van de Federal Computer Crime Unit, de politie-afdeling die zich specialiseert in computercriminaliteit.

Concurrent is vermoedelijke dader
Een klein onderzoek geeft al een ernstig vermoeden over de vermoedelijke dader. Het IP-adres van waar de inbraak gebeurde, blijkt het vaste adres van de concurrent te zijn: Ronver Systems uit Antwerpen.

Hoe de inbraak is kunnen gebeuren is niet helemaal zeker, maar De Frene heeft wel een vermoeden. De dag van de cyberinbraak is er namelijk een werknemer met toegang tot het systeem ontslagen. Hij hoefde niet meer te komen werken in zijn wettelijke opzegperiode en is naar de concurrent overgestapt.

Politie-onderzoek moet verder uitwijzen wie de dader is en welke gegevens hij allemaal gestolen heeft.

Beveiliging opgevoerd
Triple S neemt bijkomende veiligheidsmaatregelen om zijn klantengegevens te beschermen. Vanaf nu werkt het bedrijf met veiligheidscodes per mobiele telefoon. Dan moet de persoon die wil inloggen zich laten registreren.
 

Advertentie