De Belgische vestiging van integrator Dimension Data is niet alleen de eerste integrator in België die gecertificeerd is voor het verkopen van de oplossingen van de coalitie van VMware, Cisco en EMC voor virtualisatie, ook binnen Europa behoort het bedrijf tot de koplopers. Een investering van jaren.  “Misschien wil ik wel niet weten hoeveel we […]

De Belgische vestiging van integrator Dimension Data is niet alleen de eerste integrator in België die gecertificeerd is voor het verkopen van de oplossingen van de coalitie van VMware, Cisco en EMC voor virtualisatie, ook binnen Europa behoort het bedrijf tot de koplopers. Een investering van jaren.

 “Misschien wil ik wel niet weten hoeveel we tot nu toe geïnvesteerd hebben in alle trainingen en certificeringen,” zegt business development manager Jan Barbier van de Data Center Solutions afdeling van Dimension Data België. “Maar ik ben er zeker van dat deze investeringen nu al aan het renderen zijn.”
 
Vblock
Eind vorig jaar hebben netwerkleverancier Cisco, opslagleverancier EMC en virtualisatiespecialist VMware de VCE-coalitie (virtual computing environment, maar toevallig ook de initialen van deze bedrijven) in het leven geroepen om geïntegreerde oplossingen aan te bieden, waarmee datacenters hun bestaande infrastructuur kunnen ombouwen naar een private-cloudmodel. De private cloud is een virtuele IT-infrastructuur die opgebouwd en geëxploiteerd wordt voor en door de onderneming die het aanschaft. Schaalbaarheid, flexibiliteit, snelheid en lagere IT-, energie- en vastgoedkosten zijn hiervan de belangrijkste voordelen.
 
 Om tot een dergelijk model te komen, hebben Cisco, EMC en VMware hun producten geïntegreerd tot Vblock Infrastructure Packages, infrastructuurpakketten die de virtualisatie-, netwerk-, computer-, opslag-, beveiligings- en beheerstechnologieën van de drie IT-specialisten combineren. Aangezien de meeste bedrijven meer nodig hebben dan een standaard Vblock oplossing, of niet groot genoeg zijn om een volledige Vblock te implementeren, doen de drie nu een beroep op een beperkt aantal gecertificeerde integratiepartners, waaronder Dimension Data. Zij kunnen de Vblocks aanbieden, ongeacht de omvang van de klanten.
 
Combinatie van expertise
“Eigenlijk zaten we in een perfecte storm,” zegt David Cottingham, director global professional services data centre & storage solutions bij Dimension Data. De integrator specialiseert zich al jarenlang in het datacenter en behaalde voor de drie coalitiepartners al de hoogste certificeringen. Met het VCE-verhaal, kan Dimension Data deze combinatie van expertise ten volle benutten. “Bovendien kunnen we terugvallen op alle kennis die in de verschillende afdelingen van Dimension Data aanwezig is. Kennis over netwerkintegratie, beveiliging of unified communications bijvoorbeeld.” Deze know-how bundelde Dimension Data ook in zijn Solution Center in Brussel, waar makkelijk workshops, demonstraties of ‘proof of concepts’ opgezet kunnen worden.

Momenteel heeft Dimension Data al een aantal contacten lopen met grote organisaties die open staan voor de Vblock aanpak. “Deze samenstelling van communicatie, servers, storage, virtualisatie en management software is getest en gecertificeerd, dat maakt een groot verschil ten opzichte van combinaties die vanaf nul moeten opgebouwd worden,” zegt Jan Barbier. De certificering voor Vblock is geen eindpunt voor Dimension Data. Op ieder vlak moet de kennis up to date gehouden worden, en in sommige domeinen moet de expertise nog wat aangescherpt worden.

Onafhankelijkheid
Hoewel Dimension Data Vblock als het vlaggenschip van zijn datacenter-aanbod ziet, behoudt het bedrijf wel zijn onafhankelijkheid als integrator: een klant die zweert bij HP servers bijvoorbeeld, zal Dimension Data ook kunnen verder helpen. “Al vragen sommige van dat soort klanten ons wel al hoe we hen kunnen helpen migreren.”
 
Daarnaast zet Dimension Data ook gesprekken op met hosting bedrijven die een Vblock willen installeren om op die manier een ‘public cloud’ of ‘hybrid cloud’ aan te bieden.